Tres dies després que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, obrís la via per a l’acostament dels presos, Oriol Junqueras i Raül Romeva han fet efectiva la petició de trasllat. Ara que s’ha acabat la fase d’instrucció i el jutge Pablo Llarena els ha comunicat per quins delictes els processa, els diputats d’ERC sostenen que no hi ha cap raó per mantenir-los en centres penitenciaris madrilenys fins que no comenci el judici.

En l’escrit, la defensa de Junqueras apel·la a les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al Tractament dels Reclusos, conegudes popularment com a regles Nelson Mandela. Demana un trasllat a la presó de Brians II o a alguna altra propera a Sant Vicenç dels Horts, per estar més a prop de la família, especialment dels fills, de dos i cinc anys, i per evitar el desarrelament social.

Denuncia que el fet d’estar tancat a més de 600 km de casa està repercutint “de manera negativa i immerescuda” en els fills, en qui aquesta situació “d’estrès emocional pot generar seqüeles irrecuperables”. A més, reivindica el dret a la defensa i assegura que “la gestió d’unes actuacions judicials que tenen aproximadament 50.000 folis i en les condicions de comunicació entre intern i lletrat fan molt dificultosa la tasca de preparació de l’estratègia defensiva”.

Raül Romeva ha publicat al seu compte de Twitter que vol el trasllat a una presó catalana perquè mantenir-lo a Estremera “també vulnera el dret dels infants a relacionar-se amb el seu pare” o mare, com recull la Convenció dels Drets dels Nens a l’Organització de les Nacions Unides.