(ACN) ERC no pactarà més amb el PSC. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha descartat nous acords amb els socialistes, l’endemà que Junts decidís trencar amb el govern: “És evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió“, ha assegurat Junqueras en una roda de premsa aquest dissabte al migdia, a la seu dels republicans. Quan li han preguntat si creu que ERC pot governar el que resta de legislatura en solitari, Junqueras ha subratllat que, si el país els “ajuda”, el partit és “capaç” de fer “coses extraordinàries”. També ha apuntat que els pressupostos de la Generalitat es poden prorrogar si no hi ha prou suports al Parlament, i ha esquivat valorar les crítiques de Junts: “No som aquí per parlar de partits que es barallen.”

Junqueras ha assegurat que la línia vermella d’ERC és molt clara: el compromís amb el benestar i la dignitat de les persones, les famílies i el conjunt de la societat, junt amb el compromís amb la fi de la “repressió” i la voluntat de resoldre el conflicte amb un referèndum.

Els pressupostos es poden prorrogar

Sobre els pressupostos del govern català, el líder republicà ha afegit que són una “eina molt important”, si bé ha remarcat que la història ensenya que hi poden haver diverses solucions. Junqueras ha recordat que, si no hi ha una majoria parlamentària possible, els comptes es poden prorrogar, com ja han fet abans “molts governs”, i ha citat el cas alemany.

Quan li han preguntat si ERC estudia alguna via per aconseguir també la Presidència del Parlament, Junqueras ha recordat que, per ara, la persona al càrrec —Laura Borràs, suspesa de drets i funcions— hauria de dimitir perquè hi hagi cap canvi. ERC no preveu, de moment, impulsar cap canvi al reglament del Parlament.

“Confiança i serenitat”

Després de reunir l’executiva nacional de manera extraordinària, Junqueras ha comparegut davant la premsa acompanyat de la consellera Laura Vilagrà; la portaveu, Marta Vilalta; la vicepresidenta primera al Parlament, Alba Vergés; el líder al Congrés, Gabriel Rufián, i altres dirigents del partit.

ERC ha volgut donar una imatge d’unitat, solidesa i fermesa, després de quedar-se sola al govern, amb el suport de tan sols 33 diputats i diputades de 135, el més baix de la història de la cambra.

El president d’Esquerra ha demanat la “col·laboració” de tots els agents socials i econòmics per posar-se-li al costat. “Segur que si els afrontem junts, superarem els reptes”, ha conclòs.