La 'Revista de Catalunya', fundada per Rovira i Virgili l'any 1924, va estar censurada durant tota la dictadura franquista. És per això que a la redacció, avui, diuen que no tenen res a celebrar. JOAN GARCIA, gerent de la Revista de Catalunya A l'associació SOS Racisme han aprofitat el 12 d'octubre per reunir-se i parlar de la nova pàgina web de l'entitat. Ja fa anys que van decidir que el Dia de la Hispanitat, per a ells, és un dia com qualsevol altre. BEATRIU GUARRO, presidenta de SOS Racisme Catalunya MARTA FONT / JOAN PORCEL "A SOS Racisme no són els únics que creuen que el colonialisme i l'imperialisme no són motius de celebració. A l'Ateneu l'Harmonia, a Sant Andreu, han seguit la programació habitual de tallers." Aquest matí, classes de meditació i de tai-txi. DAVID VALLVERDÚ, dinamitzador de l'Ateneu l'Harmonia No són les úniques entitats que, per unes raons o altres, han decidit que avui no és un dia festiu. De fet, en prop de 50 ajuntaments a Catalunya també s'hi treballa.

Entre les entitats que han obert les portes el 12 d’octubre destaca la ‘Revista de Catalunya’, fundada per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924. Censurada durant l’època franquista, l’actual equip de redacció assegura que el Dia de la Hispanitat “no tenen res a celebrar”. Joan Garcia, gerent de la publicació, diu que “no es pot casar la revista amb l’espanyolisme”, ja que la discordança entre una cosa i l’altra “és total”.

A SOS Racisme Catalunya també han treballat perquè diuen que no comparteixen les raons de la festivitat. Segons Beatriu Guarro, presidenta de l’associació, “nosaltres no celebrem genocidis ni res que tingui a veure amb l’imperialisme i el colonialisme espanyols”. Consideren que el 12 d’octubre és la commemoració de l’inici d’un llarg període d’espoli i de destrucció contra el poble d’Amèrica. “És un dia que ens recorda que hem de continuar treballant pel respecte a altres pobles i, en definitiva, per la defensa dels drets humans”, explica Guarro. Els membres de SOS Racisme, però, aquest dimecres no han pogut treballar a les seves oficines habituals, a la rambla de Santa Mònica, perquè l’edifici està tancat. A canvi han utilitzat una sala de la Federació Catalana d’ONG.

A l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu els mouen les mateixes raons. Diuen que tampoc no commemoren genocidis i que condemnen “la superioritat de la raça”, una ideologia que celebren que molta gent de Barcelona hagi deixat enrere.