"Nosaltres hem de col·laborar amb tot el que ens demani la Generalitat, que és el nostre govern. El govern de Catalunya és el govern de la Generalitat i l'Ajuntament evidentment estarà a la col·laboració màxima amb el president, amb el seu govern i amb el Parlament de Catalunya. Jo crec que és el paper que li toca a la ciutat de Barcelona, capital de Catalunya." "Jo crec que no es declararà inconstitucional. Nosaltres hem fet tot el procediment, la llei... tot, tot tot s'ha fet basat en la legalitat absoluta d'una llei del govern català i del Parlament de Catalunya. I, per tant, jo crec que no hi ha aquesta inconstitucionalitat. Jo crec que sí que seria greu que una cosa que s'ha fet amb tota aquesta cura, que jo crec que és absolutament legal, doncs seria molt estrany que és inconstitucional sabent que s'ha fet tot legalment. "M'han alegrat molt les paraules del president, unes paraules plenes de mesura, de sentit comú, d'oferta de col·laboració, que jo crec que és el que hem de fer. Hem de mantenir la mà estesa sempre i en tot moment, i ser capaços d'explicar a la gent que això no va contra ningú."

Xavier Trias, de viatge oficial a Beijing, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que ha vist al seu iPad la declaració institucional del president, Artur Mas. “M’han alegrat molt les paraules del president, unes paraules plenes de mesura, de sentit comú, d’oferta de col·laboració, que jo crec que és el que hem de fer”, ha dit. L’alcalde no creu que el Tribunal Constitucional pugui suspendre la celebració d’una consulta que s’ha convocat d’acord amb la legalitat vigent, amb una llei aprovada pel Parlament de Catalunya, que deriva de la competència exclusiva de la Generalitat per organitzar consultes no referendàries.

Preguntat sobre si el 9 de novembre l’Ajuntament posarà les urnes al carrer, l’alcalde s’ha limitat a dir que Barcelona col·laborarà en tot moment amb allò que li demani el Parlament i el govern de Catalunya. “No podria ser d’una altra manera en tant que capital de Catalunya”, ha conclòs.

El decret de convocatòria de la consulta del 9-N encomana als ajuntaments bàsicament tres funcions. La primera és proposar, en el termini de sis dies, el nom d’un dels seus funcionaris perquè sigui el coordinador territorial de la consulta al municipi. En 10 dies, l’ajuntament també haurà de lliurar a la Generalitat la llista de possibles llocs de votació el dia 9 de novembre. En cas que el consistori no ho fes o no facilités espais suficients, la Generalitat buscaria les alternatives que considerés oportunes. Per últim, els ajuntaments també estan cridats a cedir espais per a la celebració, entre el 2 i el 7 de novembre, d’actes de campanya de les entitats i partits interessats a organitzar-los.

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar dilluns una moció de suport a la consulta per decidir el futur de Catalunya, amb la qual es va comprometre a facilitar “les eines necessàries” per fer-la possible. Hi van votar a favor 21 regidors i, en contra, 12.