DOLORS CAMATS, coordinadora d'ICV "Crec que farem una campanya pròpia. No ens sumarem a una campanya amb altres forces polítiques. Ens hi van insistir molt també en les eleccions europees, fins i tot a fer una candidatura única i nosaltres ja vam explicar aleshores que la millor manera que tenia Iniciativa i Esquerra Unida de defensar el dret a decidir no era en una plataforma unitària amb altres forces polítiques amb les que combatem des del punt de vista ideològic i des del punt de vista de les polítiques econòmiques i socials. Era defensar el dret a decidir des dels nostres propis accents i característiques i, per tant, la nostra campanya de consulta del dia 9 també serà amb els nostres propis accents i no compartint-la amb altres partits o organitzacions."

Camats ha refermat el compromís d’ICV-EUiA de fer la consulta perquè “votar és la solució”. El que no ha volgut manifestar és cap on anirà el vot dels ecosocialistes a les urnes del 9-N perquè, segons Camats, això es decidirà en el Consell Nacional del partit amb una consulta als militants. “Ho decidirem en uns 10 dies”, ha afirmat la coordinadora d’Iniciativa. Tot i això, Camats ha assegurat que promouran una campanya pròpia i no se sumaran a la campanya d’Òmnium i ANC, que opten pel “sí-sí”.

“Defensarem amb dents i ungles la consulta”

Dolors Camats ha afirmat que la “consulta no es pot substituir per res”, ni per unes eleccions plebiscitàries ni per un “simulacre de consulta”. Sobre la possible suspensió cautelar del Tribunal Constitucional (TC), Camats ha insistit que tenen arguments jurídics per convèncer el TC. Segons ella, “el problema de la llei de consultes i el decret és una qüestió política i no un problema jurídic”.

Durant l’entrevista també s’ha referit a la compareixença de l’expresident Jordi Pujol divendres passat al Parlament: “Va anar a justificar-se. Pensava que demanaria perdó i va posar més ombra a la gestió i a la seva fortuna”. Camats també ha parlat sobre la informació que ha difós el diari ‘El Mundo’ sobre “suposats negocis il·legals” d’Artur Mas, i que el mateix president va desmentir dient: “Crec que no he comès cap irregularitat”. Sobre aquesta resposta, Camats ha dit: “No em dóna tranquil·litat”.