Segons la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9 de novembre, les campanyes comencen l’endemà de la publicació al DOGC i s’acaben a les 0 h del mateix dia de la consulta. Serà, però, només entre els dies 2 i 7 de novembre, tots dos inclosos, quan els partits amb representació parlamentària i les organitzacions socials interessades disposaran d’espais de propaganda als mitjans de comunicació i de locals cedits pels ajuntaments per celebrar-hi mítings.

A banda de les dels partits, d’entrada la campanya més clara és la que impulsen l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural amb el lema “Ara és l’hora”, per promoure de forma unitària el doble vot afirmatiu a la consulta del 9-N. Aquesta plataforma conjunta, inspirada en la gran campanya unitària pel “sí” d’Escòcia “Yes, Scotland”, preveu posar-se oficialment en campanya dissabte vinent, 4 d’octubre, amb un gran acte de partits i societat civil a favor del “sí-sí”. Els organitzadors no descarten, però, avançar uns dies aquest acte si el Tribunal Constitucional frena irremeiablement el procés de la consulta.

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va començar diumenge la seva campanya a favor del “sí-sí”. Segons va explicar el secretari general de la formació, Josep Rull, en un acte a Mollerussa, l’objectiu és explicar a la ciutadania què suposarà un nou estat català, com es gestionarà el trànsit cap a aquest nou estat i “com el fet que Catalunya tingui les mateixes eines de qualsevol nació normal a Europa tindrà una traducció immediata en el progrés i el benestar de la gent d’aquest país”. Rull també va avançar que tots els actes de Convergència estaran emmarcats dins la campanya “Ara és l’hora”.

Unió Democràtica de Catalunya (UDC), en canvi, no té clar encara què recomanarà votar el 9 de novembre. El partit democratacristià ho decidirà en una reunió del seu Consell Nacional de diumenge vinent, 5 d’octubre. El secretari general d’UDC, Ramon Espadaler, ha assegurat que la convocatòria del Consell Nacional es mantindrà amb independència que el Tribunal Constitucional pugui suspendre aquesta mateixa setmana de forma cautelar la llei de consultes i la convocatòria del 9-N. “No volem estalviar-nos aquest debat”, ha dit Espadaler.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presenta aquest dilluns la seva campanya per promoure el”sí-sí” el 9 de novembre. Segons el material que es va avançar dissabte als membres del Consell Nacional del partit, el lema propi d’Esquerra en aquesta campanya serà “Vull ser lliure, vull un nou país”. Alhora, ERC també vol participar en la plataforma de l’ANC i Òmnium que impulsa la campanya “Ara és l’hora”.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ja està fent campanya amb el lema “Desobeïm”. Volen assegurar-se que la consulta tira endavant digui el que digui el Tribunal Constitucional. Defensen el “sí-sí” el 9 de novembre a través d’una màxima amb què volen diferenciar-se de la resta de forces independentistes, que diu: “Independència per canviar-ho tot”. La CUP ha anunciat que només s’adherirà a la campanya unitària “Ara és l’hora” si no la lideren els partits polítics.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) faran una consulta interna per aprovar una proposta “de ruptura però inclusiva” que la direcció vol fer als militants. La setmana passada van presentar una campanya amb el lema “Som lliures. Catalunya = Llibertat” que vol promoure la participació i el “sí” a la primera pregunta de la consulta, “Vol que Catalunya sigui un Estat?”. Però no és clar si els ecosocialistes s’acabaran decantant pel “sí-sí” o pel “sí-no”, perquè dins de la formació hi ha tant independentistes com federalistes.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) no preveu fer campanya pel 9-N perquè “aquesta consulta no podrà fer-se de forma legal el 9 de novembre”, segons ha assegurat el primer secretari, Miquel Iceta. Els socialistes van votar a favor de la llei de consultes, però consideren il·lícit fer-la servir per consultar els catalans sobre la independència. Iceta continua defensant un referèndum legal i acordat amb l’Estat. No se sap, doncs, quina seria l’opció del PSC en cas que la consulta arribi a fer-se en els termes en què ha estat convocada.

El Partit Popular (PP) és contrari a votar. No participarà a la campanya del 9-N perquè precisament el que vol és assegurar-se que la consulta no es fa. Per això impulsa des del govern d’Espanya els recursos d’inconstitucionalitat contra la consulta. En cas que arribés a fer-se, hauria d’optar pel “no”, l’abstenció o la no participació.

Ciutadans no participarà en cap campanya referent a la consulta, ja que creu que representa un frau a la democràcia. En la mateixa línia que el PP, el president del partit, Albert Rivera, ha demanat al Govern espanyol que actuï amb celeritat i amb fermesa per frenar la consulta i impedir que es faci.