Els empleats afirmen que estan disposats “a fer el que calgui” per tal que Endesa s’avingui a negociar el nou conveni dels treballadors de l’empresa. Actualment el sector elèctric no té un conveni únic i cada empresa el negocia amb els sindicats i els treballadors, ja que les elèctriques acostumen a ser empreses grans o multinacionals.

En el cas d’Endesa, que té 12.000 treballadors a tot l’Estat espanyol, el conveni va expirar el mes de setembre i els representants sindicals asseguren que, des d’aleshores, han intentat negociar un nou document amb l’empresa sense èxit. El portaveu del sindicat UGT a Endesa, Jaume González, afirma que juntament amb CCOO han intentat apropar posicions amb Endesa en els punts més delicats, però denuncien que la companyia no té una voluntat real de diàleg i vol imposar les seves condicions en el proper conveni.

Aquest és el motiu pel qual aquest dimarts a la nit s’han tancat i han dormit a la seu central d’Endesa a Barcelona: volen pressionar la direcció de Recursos Humans de Madrid, que és l’encarregada de negociar el conveni, perquè “dialogui de debò” amb els representants dels treballadors ja que, diuen, fins ara no ho han fet. Els empleats demanen que es mantinguin les condicions del conveni anterior, mentre que l’empresa hi vol introduir alguns canvis. Jaume González ha explicat a BTV que les modificacions consisteixen a convertir tots els complements salarials en variables. González afirma que es tracta d’una reducció de sous encoberta: “Endesa no parla de cap rebaixa salarial indirecta, sinó de fer variables pagues dobles, complements d’antiguitat i altres conceptes, que d’aquesta manera podran retallar o suprimir quan vulguin”. CCOO i UGT creuen que si l’elèctrica imposa un nou conveni d’àmbit estatal, els salaris dels treballadors es reduiran al voltant d’un 20% anual.

Els representants dels treballadors asseguren que l’objectiu de la direcció és reduir salaris tot i que Endesa va tancar l’exercici del 2012 amb 2.000 milions d’euros de benefici net. Adverteixen, però, que si la situació no canvia “estan disposats a fer el que calgui” i mantindran les tancades i les mobilitzacions. També es plantegen la possibilitat de denunciar l’empresa de la qual consideren “que en cap moment no ha negociat de bona fe”. BTV s’ha posat en contacte amb Endesa, que no ha volgut fer declaracions respecte de la tancada ni tampoc sobre el conflicte laboral que han fet públic els treballadors.