GERMÀ GORDÓ, conseller de Justícia "No n'hi ha prou amb signatures d'aquestes característiques. Hem de modificar la llei hipotecària, hem de modificar les lleis processals i nosaltres hem de donar una resposta a una situació que clarament és una situació injusta."

Aquest migdia s’ha signat un document acordat entre diverses institucions amb l’objectiu que, abans d’un desnonament, des de Serveis Socials estiguin avisats i puguin oferir suport als afectats que ho vulguin. El protocol es convertirà en un llibre d’instruccions per a aquests casos, del qual faran ús el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el consistori, la conselleria de Justícia i els col·legis d’Advocats i Procuradors.

Amb aquesta mesura, les administracions signants asseguren que volen “garantir la màxima protecció per a persones en risc d’exclusió social (com ara menors d’edat, gent gran o malalts) que es trobin en situació d’execució hipotecària”. Per poder oferir aquestes garanties s’establiran una sèrie de mesures de coordinació i intercanvi d’informació per fer “menys traumàtica la situació”.

El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, ha explicat aquest matí en una entrevista a La Xarxa Ràdio, que “cal donar una sortida d’assistència als afectats a través dels serveis socials i facilitar eines d’auxili”. Gimeno ha dit que a Barcelona el protocol s’aplicarà de forma immediata i que a la resta de Catalunya, en algunes ciutats o municipis, podrien repetir-se iniciatives com aquesta.

Germà Gordó defensa canviar la Llei Hipotecària

Durant la signatura del protocol el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha remarcat que iniciatives com aquesta són molt útills, però cal continuar treballant per “modificar la Llei Hipotecària, el Codi Civil català i les lleis processals per donar respostes a situacions tremendament injustes” que pateixen les famílies desnonades. Gordó ha apostat per aquestes reformes legislatives per donar resposta a persones “que no tenen cap culpa de trobar-se en una situació econòmica que els allunya del seu habitatge habitual”.

Xavier Trias, de la seva banda, ha proposat també durant l’acte al Palau de Justícia que els pisos del Sareb, més conegut com a “banc dolent”, es destinin a “la gent que pateix” aquestes execucions hipotecàries i ha incidit en la necessitat de reforçar la prevenció per evitar que s’executin els desnonaments.

Amb aquest protocol, els advocats hauran de fer constar les circumstàncies de risc social dels seus clients i el consistori posarà a disposició els serveis socials perquè ofereixin ajuda a les persones en risc de desnonament. El degà de l’Icab, en explicar el procediment, ha afirmat que l’advocacia no pot ser aliena als problemes socials i ha assegurat que aquest protocol possibilitarà que s’activin mecanismes per pal·liar els efectes de la pèrdua d’habitatge.