Jaume Asens s’ha presentat aquest diumenge com el cap de llista de Catalunya en Comú per a les eleccions generals del 28 d’abril en relleu de Xavier Domènech. El candidat ha defensat un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i ha assegurat que treballaran per combatre l’auge de l’extrema dreta.

L’acompanyaran la diputada d’En Comú Podem, Aina Vidal, com a número dos de la llista i el també actual tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, com a número tres. També hi són el diputat Joan Mena i la senadora dels comuns Maria Freixenet.

En la primera compareixença del nou cap de llista de la formació lila a Barcelona, Asens ha respost a Nuet i Alamany la decisió de donar suport a l’acord electoral entre ERC i Sobiranistes de Catalunya i ha assegurat que els comuns allargaran la mà tant a Esquerra com al PDeCAT per tornar al consens del dret a decidir: “Els demanem que facin camí amb nosaltres per un referèndum pactat i reconegut internacionalment”. Asens també ha interpel·lat els partits sobiranistes: “Ja n’hi ha prou del temps de nosaltres sols i dels cops al pit”. Asens també ha reivindicat la feina feta des del govern municipal i s’ha referit als processos judicials oberts per les agressions de l’1-O.

De la situació política catalana també ha parlat el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, que ha defensat la candidatura dels comuns com aquella que aposta pel desbloqueig. “Una candidatura que permeti avançar en l’autogovern de Catalunya i acabar amb l’excepcionalitat judicial i política” 

Una candidatura “excepcional”

Jaume Asens ha dit també que la decisió de presentar-s’hi ve forçada per l‘”excepcionalitat del moment” i vol que la seva candidatura pugui aprofundir “en els valors democràtics”. El nou cap de llista dels comuns a Barcelona ha parlat d’un moment de “cruïlla històrica” en què s’obre un “escenari d’esperances per no renunciar als drets i avançar com a país”. Amb tot, Asens ha cridat a evitar un escenari en què la ultradreta prengui força al congrés espanyol. “Volem ser un antídot per evitar que Franco surti del Valle de los Caídos i s’instal·li a La Moncloa”, ha afegit tot apuntant a la manifestació de la plaça de Colón a Madrid, capitanejada per PP, Ciutadans i Vox.

En aquest sentit, Asens ha volgut subratllar la importància que Podem tingui força a Madrid per evitar “el pitjor PSOE que aplica els articles 135 i 155 de la Constitució”. D’aquesta manera, ha volgut advertir que només la suma de les esquerres evitarà que els socialistes se sentin forçats a pactar amb la dreta per desbancar Vox dels llocs de poder.