Janet Sanz

La regidora de Barcelona en Comú i fins al maig tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha comparegut aquest dijous a la tarda per valorar la sentència judicial que obliga l’Ajuntament a fer marxa enrere en gran part de l’eix verd del carrer del Consell de Cent, en el marc de la superilla de l’Eixample. La responsable en matèria d’urbanisme durant el mandat anterior ha dit que considera que és “una sentència que va contra el sentit comú”.

Totes les garanties jurídiques i administratives

Sanz també ha volgut reiterar la confiança que té en tots els tècnics que van treballar en la reforma del carrer del Consell de Cent per donar-li garanties “legals, jurídiques i administratives”. A més, també ha considerat que és una sentència “que no té cap sentit” perquè, ha dit, es tracta d’una modificació de la mobilitat i no dels usos i que, per tant, es garanteix la qualificació urbanística. Ha explicat que el procediment ha estat el mateix que en altres grans canvis de mobilitat de la ciutat com, per exemple, quan l’avinguda del Portal de l’Àngel es va convertir en zona de vianants.

De fet, Janet Sanz ha explicat que en el seu moment ja es va presentar un informe a la fiscalia segons el qual la reforma no requeria una modificació del PGM. “Hi ha tots els informes necessaris que requereix una reforma d’aquest tipus”, ha dit.

Demana recórrer contra la sentència

Janet Sanz, finalment, també ha demanat a l’equip de govern actual que confirmi que recorrerà contra la sentència: “Si no ho fa es posarà al costat dels lobbies que van recórrer contra la reforma i en contra de la gent que avui gaudeix de l’espai, perquè és un èxit de la ciutat“, ha dit.

Caldria retornar 75 milions d’euros

Aproximadament la meitat del cost de la reforma de l’eix verd de Consell de Cent es va finançar amb subvencions dels fons Next Generation de la Unió Europea. Segons Janet Sanz, si la sentència es confirma i cal tirar enrere la reforma, el consistori hauria de retornar a l’ens europeu tots els diners rebuts en el marc d’aquestes subvencions en concepte de reformes urbanístiques a la ciutat —no només les invertides al carrer del Consell de Cent. En total, aquesta xifra pujaria fins als 75 milions d’euros.

Compareixença de l’Ajuntament, més tard

A partir de les 17 h està previst que comparegui el govern municipal actual. La reacció de l’Ajuntament de Barcelona arribarà després de la reunió de tècnics del consistori i dels serveis jurídics municipals. Hi ha un termini de 15 dies per recórrer contra la sentència.

Serà el TSJC qui hi dirà l’última paraula.