La inseguretat i la neteja es mantenen com els dos problemes principals de Barcelona, segons el darrer Baròmetre semestral (juliol del 2022) que ha publicat l’Ajuntament de Barcelona després d’enquestar 809 barcelonins. En l’edició de l’estudi anterior, la inseguretat i la neteja ja van escalar fins a la primera i la segona posició de problemes de ciutat (amb un 20,8 % i un 11,8 % de les respostes, respectivament) i ara s’hi mantenen amb valors molt similars: 22,2 % la inseguretat i 11,5 % la neteja.

Pel que fa a la inseguretat, la sensació de preocupació dels barcelonins coincideix de ple amb un increment de robatoris amb violència a la ciutat, admès per la mateixa conselleria d’Interior. De fet, la sostracció amb violència de rellotges ha centrat diversos titulars els últims mesos, com també ho han fet altres intervencions policials, o el doble robatori d’impacte a botigues que hi va haver una mateixa nit a finals de maig.

La preocupació per la neteja també coincideix amb un fet destacat: aquest 2022 l’Ajuntament de Barcelona ha estrenat servei de neteja, que ha de proporcionar un servei millor i més freqüent als carrers de la ciutat. Tot i això, els darrers mesos hi ha hagut queixes per brutícia i per presència de plagues.

Es doblen el turisme, el trànsit i les obres

A banda de la inseguretat i la neteja, el Baròmetre semestral posa de manifest els altres problemes que indiquen els barcelonins. En les 10 primeres posicions hi ha les qüestions següents:

  • Inseguretat: 22 % (20,8 % fa sis mesos)
  • Neteja: 11,5 % (11,8 %)
  • Gestió de la política municipal: 7,7 % (5,6 %)
  • Accés a l’habitatge: 7,3 % (6,5 %)
  • Turisme: 6,1 % (3 %)
  • Congestió de trànsit: 5,7 % (2,7 %)
  • Contaminació: 3,4 % (3,9 %)
  • Gestió del trànsit: 3,4 % (4 %)
  • Atur: 3,2 % (5,5 %)
  • Civisme: 3 % (4,9 %)

A banda del turisme, que es dobla com a problema de la ciutat a les portes de l’estiu (el primer gairebé normal després de la pausa de la pandèmia), també criden l’atenció els aspectes relacionats amb el trànsit i la congestió de vehicles. De fet, si se sumen els conceptes de congestió de trànsit, gestió del trànsit, circulació de bicicletes i excés de vehicles privats (com es feia fins al 2020), surt un 12,1 %, el que suposaria la segona posició al baròmetre, entre inseguretat i neteja.

Com a divuitè problema més greu a l’enquesta hi ha les obres. Suposa un escàs 1,4 % de les respostes, tot i que suposa el resultat més alt des del 2016 i representa més que doblar les dades de fa sis mesos (quan va rebre un 0,6 % de les respostes). La dada d’aquest juliol té especial rellevància perquè a la ciutat li depara una segona meitat del 2022 i un 2023 amb moltes obres, com les de la via Laietana, la connexió del tramvia per la Diagonal, la superilla de l’Eixample o el Parc de les Glòries.