obres via laietana

Les obres de la via Laietana entren en una nova fase que alteraran la mobilitat en aquesta artèria de Barcelona. A des d’aquest 10 d’abril, s’ha tallat el trànsit de pujada des de la plaça d’Antoni Maura, de tal manera que ja no és possible arribar fins a Urquinaona. Amb dades del 2018, gairebé 20.000 vehicles pugen cada dia per la via Laietana. En canvi, es pot seguir circulant-hi de baixada, ja que es manté un carril per al trànsit privat i un altre per al transport públic.

A continuació et detallem els cinc canvis en la mobilitat, fruit de la nova fase de les obres de la via Laietana.

1. La via Laietana de pujada, fins a la meitat

La nova fase de les obres de via Laietana permet el pas de vehicles de pujada fins a la plaça d’Antoni Maura. Des de Correus, només hi ha obert un carril de pujada per arribar als pàrquings de la Catedral i Santa Caterina.

Per tant, els conductors que vulguin arribar fins a plaça d’Urquinaona han de fer un recorregut alternatiu. També els busos 47, V15 i V17, així com les línies nocturnes N8 i N28, han de modificar la ruta.

2. Recorregut alternatiu per pujar fins a Urquinaona

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un recorregut alternatiu per als conductors que vulguin pujar fins a la plaça d’Urquinaona. L’itinerari recomana agafar l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a arribar al passeig de Picasso i, un cop allà, continuar pel passeig de Lluís Companys i girar a la ronda de Sant Pere per arribar a la plaça d’Urquinaona.

Per tant, el conductor ha de vorejar el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

3. Línies de bus desviades per les obres

Els autobusos de les línies 47, V15 i V17 han alterat la ruta habitual. També ho fan els busos nocturns N8 i N28. El transport públic es desvia pel mateix recorregut alternatiu que l’Ajuntament de Barcelona ha previst per als vehicles privats per arribar fins a la plaça d’Urquinaona. El Bus del Barri 120 manté inicialment la ruta habitual.

Les estacions de metro d’Urquinaona i Jaume I queden al marge de les afectacions provocades per les obres de la via Laietana. La parada de taxi de la plaça d’Antoni Maura també conserva la ubicació fins que les obres arribin a aquest punt. Aleshores, els taxistes hauran d’esperar els clients al carrer del Doctor Joaquim Pou, on se situarà la parada definitivament.

4. Afectacions al carrer de Jonqueres i d’Ortigosa

El carrer de Jonqueres i el d’Ortigosa també queden afectats per les obres de la via Laietana. Jonqueres es convertirà en un vial de plataforma única i tindrà més espais per als vianants. Els treballs de remodelació es fan en paral·lel a la transformació de la via Laietana. De fet, mentre duri la intervenció, el carrer de les Jonqueres té obert un únic carril de circulació. Ara bé, com que no es pot pujar per la via Laietana, hi ha menys trànsit.

El carrer d’Ortigosa canvia el sentit de circulació per facilitar l’accés dels vehicles al pàrquing que hi ha darrere del Palau de la Música. Els conductors que utilitzin aquest vial han de sortir per Jonqueres. Baixant per la via Laietana, es pot girar a l’esquerra cap al carrer de Ramon Mas per accedir al Palau de la Música.

5. Les bicis s’hauran d’anar adaptant als canvis

Fins ara, les bicicletes podien pujar per la via Laietana, sempre circulant pel carril dret. Ara bé, molts ciclistes optaven per ocupar l’ampliació tàctica de voreres que es va fer per la pandèmia de la covid. A partir d’ara, amb la nova fase d’obres de la via Laietana, els ciclistes s’han d’anar adaptant als recorreguts nous a mesura que avancin els treballs.

En el cas que no puguin pujar per un tram concret de la via Laietana, han de buscar una alternativa pels voltants.