JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Una ciutat com Barcelona que defensa els drets fonamentals i la justícia social no es pot permetre mantenir una Medalla d'Or a una persona que no representa ni de bon tros aquests valors." JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "La imputació de Cristina de Borbó al Cas Noos per frau fiscal és un motiu objectiu per demanar-ne la revocació, el retorn de la distinció." CARMEN ANDRÉS, portaveu del Grup Municipal del PSC "El nostre grup no pretén fer un judici paral·lel ni avançar-nos a una sentència judicial, però sí tenim la responsabilitat de preservar la ciutat i el seu bon nom." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "S'ha de treure tot tipus d'honors per la preservació de la memòria d'aquelles persones que van lluitar per la República i que continuen denunciant que tenir una institució com la monarquia a dia d'avui és vergonyant." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "A nosaltres ens hauria agradat que pel suposat vincle té la infanta Cristina amb Barcelona hagués tornat aquesta medalla de manera voluntària. No ho ha fet i, per tant, li demanrem quie no en faci ús." PACO SIERRA, portaveu del Grup Municipal de C's "Qué pasará si a la infanta la absuelven? Le volveremos a dar la medalla? Se quedará sin ella?' ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "ERC ha sustituido la presunción de inocencia por la presunción de culpabilidad. Nosotros pensamos que se ha de esperar a la resolución."

El govern municipal informarà Cristina de Borbó que a partir d’aquest moment, i mentre duri el procediment administratiu, no usi el guardó en cap acte públic, “ni tingui dret al tractament d’Excel·lentíssima Senyora, ni a cap precedència protocol·lària en qualsevol dels actes oficials organitzats per l’Ajuntament”.

La proposta ha estat aprovada amb una votació nominal amb els vots a favor dels regidors de Barcelona en Comú, CiU, ERC, PSC i la CUP Capgirem Barcelona i les abstencions de Ciutadans i el Partit Popular. ERC ha demanat que es retiri la Medalla d’Or de la Ciutat a la infanta Cristina perquè considera que “no és mereixedora del màxim guardó que pot donar l’Ajuntament de Barcelona”, segons ha explicat el regidor Jordi Coronas.

Des de CiU, Joaquim Forn ha justificat el vot a favor del seu grup amb el fet que “la imputació és un motiu objectiu per demanar-ne la revocació”, mentre que Carmen Andrés, del PSC, ha assenyalat que aproven la proposta “per preservar el bon nom de la ciutat”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha considerat que la infanta Cristina “ va confessar actuacions de frau fiscal” i la Medalla d’Or de la Ciutat “no pot recaure a una persona que té obertes aquestes causes”.

Tant des de Ciutadans com des del Partit Popular han optat per l’abstenció i han reclamat que es defensi la presumpció d’innocència de la infanta. Finalment, el regidor de la CUP Capgirem Barcelona Josep Garganté ha assegurat que el seu grup demanarà que es retirin les distincions “a qualsevol membre de la família reial” i ha afegit que cal fer-ho “per la preservació de la memòria que ha lluitat per la república”.

Els republicans s’han sumat així a la iniciativa que el febrer de 2014 van presentar una cinquantena de persones de diversos àmbits a l’alcalde, en la qual reclamaven que es retirés la Medalla d’Or de la Ciutat a la infanta. ICV-EUiA va recollir la proposta i la va portar a votació en una comissió, però els vots de CiU i PP llavors la van tombar.