Torna la polèmica a El Born Centre Cultural. CiU i Esquerra han alertat avui que el govern es planteja tapar el jaciment, informació que el consistori ha negat rotundament. JAUME CIURANA, regidor de CiU RICARD VINYES, comissionat de Programes de Memòria Sí que ha admès, però, que estudiarà com es pot guanyar espai dins el recinte. A banda, el govern també proposa canviar-ne el nom, en especial el terme 'centre cultural', que troba massa ampli i genèric. RICARD VINYES, comissionat de Programes de Memòria En el rerefons del debat polític hi ha també la línia museística d'El Born en els propers anys. Avui, a la Comissió de Cultura, Esquerra ha buscat el compromís del govern per mantenir la línia actual, centrada en el 1714, però l'executiu hi ha votat en contra. Sí que li han donat suport la CUP i Convergència. JAUME CIURANA, regidor de CiU "El que demanem en aquest cas és que es mantingui l'essència d'El Born, que la ciutadania no només de Barcelona sinó de tot el país ha assumit i s'ha fet seu i que aquesta vocació de capital i capitalitat que té la ciutat de Barcelona i El Born en particular es mantingui." JUANJO PUIGCORBÉ, regidor d'ERC "Nosaltres volem, hem dit, una àgora ciutadana, un centre cultural obert a tot, però aquelles ruïnes hi són, els agradin o no." El PSC creu que CiU i Esquerra fan un ús polític d'El Born. Demana obrir un debat sobre els usos i, mentrestant, proposa: DANIEL MÒDOL, regidor del PSC "El tancament de manera temporal, encara no sabem quant de temps, per evitar aquesta confrontació i que es politizi d'aquesta manera." Ciutadans ha reclamat neutralitat a El Born, mentre que el PP creu que és el centre més polititzat de la ciutat.

La proposta d’ERC, que ha estat presentada pel regidor Juanjo Puigcorbé, també demanava consolidar el centre, conservar-ne el nom i que qualsevol canvi que afecti l’equipament sigui aprovat pel plenari municipal. Ha estat rebutjada amb els vots en contra de Barcelona en Comú, Ciutadans, PSC i el Partit Popular i amb els vots a favor d’ERC, CIU i la CUP Capgirem Barcelona.

El debat s’ha encès després que el regidor del PSC, Daniel Mòdol, hagi anunciat que en la propera Comissió de Cultura el seu partit demanarà el tancament temporal de l’equipament fins que el govern municipal decideixi quin ha model vol implantar al centre. Mòdol ha assegurat que la proposta republicana “té un pèl d’intrusisme” i que s’està fent un ús “partidista” de l’equipament.

Des CiU, Jaume Ciurana ha reclamat que l’equipament mantingui “l’essència de la seva naturalesa” i ha criticat per Twitter l’actitud mantinguda pel govern d’Ada Colau.

La regidora de Ciutadans, Marilén Barceló ha denunciat, per la seva banda, la “politització” de l’equipament. En la mateixa línia, la regidora del Partit Popular Àngels Esteller ha afirmat que El Born Centre Cultural és “una icona de l’independentisme” i ha acusat l’anterior equip municipal de “posar les runes als servei de la ideologia”. Des de la CUP-Capgirem Barcelona, Maria Rovira considera que Barcelona en Comú no té “un projecte per al centre” i que cal repensar-ne el futur.

El comissionat de Programes de Memòria de Barcelona, Ricard Vinyes ha reconegut que s’està estudiant un canvi de nom del centre i treure-hi ‘centre cultural’ per considerar-lo “massa ampli”.