L’associació Humans Rights Watch ha condemnat l’ús de la força contra els votants en el referèndum de l’1 d’octubre passat. Ho ha fet després d’iniciar una investigació que conclou que “la policia podien tenir la llei del de la seva banda, però això no li donava el dret d’usar la violència contra manifestants pacífics”.

Segons l’entitat, el Govern espanyol té “l’obligació de garantir una investigació efectiva” al voltant de les denúncies rebudes contra l’actuació policial i recomana que, donada la tensió entre les autoritats espanyoles i catalanes, l’Estat “hauria de considerar sol·licitar l’assistència d’un organisme internacional independent”.

En el seu informe, a més, Human Rights Watch alerta l’estat espanyol que està obligat a vetllar per aquelles persones que han presentat una denúncia creïble de violació de drets humans. L’ONG, però, va més enllà i obre la porta als denunciants perquè acudeixin al Tribunal Europeu de Drets Humans si no reben un “resultat satisfactori” per part de l’Estat, per tal que l’actuació policial sigui investigada i jutjada.