La videpresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat Podem se ser “la coartada dels secessionistes” i ha apuntat directament al líder de la formació, Pablo Iglesias, a qui ha dit que “ha prestat la veu als independentistes” i a l’alcaldessa, Ada Colau, que considera que els ha cedit l’Ajuntament. Sáenz de Santamaría, a més, ha dit que Colau va ser “la primera a aplaudir la incertesa i la inquietud que va plantejar el senyor Puigdemont”.

La vicepresidenta ha fet aquestes afirmacions durant la sessió de control al Govern, en resposta a la portaveu del grup Units Podem, Irene Montero, que ha defensat que Catalunya pugui decidir i ha demanat a l’executiu central que aposti pel diàleg amb el govern català. Montero ha qualificat d’incomprensible que rebutgin aquesta opció “fins i tot quan ahir el senyor Puigdemont no va declarar la independència”. “La solució -ha dit- és un referèndum pactat i amb garanties, i vostès ho saben, no se m’acut  cap proposta més valenta, més ferma i més contundent en aquest moment de crisi d’estat que escoltar i dialogar”. Montero, a més, ha demanat al Partit Popular que actuïn com a govern, i no com a partit.

Per la seva banda, Sáenz de Santamaría també ha afirmat que “aquesta cambra no necessita mediadors” i ha afegit que “els mediadors d’aquesta Espanya que vostè diu que defensa, estem tots asseguts en aquests escons”. La vicepresidenta del Govern, a més, ha acusat Podem de tenir afany corrosiu i de voler desestabilitzar les institucions.