Les càrregues policials de l’1-O, en què van resultar ferides 893 persones a Catalunya, han centrat la primera part de la sessió de control del Congrés dels Diputats d’aquest dimecres. Com a resposta a les preguntes del portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, el ministre Zoido ha dit que el Govern espanyol no ha pres “cap mesura política excepcional”, sinó “mesures que estan incloses en la Constitució i la legalitat vigent”. Domènech li ha retret que sempre “han pres mesures repressives” i, en aquest sentit, Zoido ha assegurat que l’1-O la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van actuar per ordre judicial i que l’actuació va ser proporcional.

Sobre les càrregues policials també li ha preguntat Feliu Guillaumes, del PDeCAT, que ha recordat a l’hemicicle que van resultar ferides 893 persones. Alguns diputats li han fet mofa en veu alta i Guillaumes ha optat per dir la xifra cridant. En la resposta, Zoido ha reiterat que el comportament dels agents va ser “escrupolós i respectuós” amb les normes.

El diputat del PDeCAT també ha mostrat algunes de les portades de la premsa internacional.

 

Gabriel Rufián ensenya al Congrés les fotos de ferides l’1-O

A la mateixa sessió, el diputat d’ERC Gabriel Rufián s’ha dirigit al ministre d’Educació i portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo. Li ha mostrat dues fotografies de persones ferides durant les càrregues policials de l’1-O i li ha recriminat que el Govern espanyol “redueix el diàleg a pilotes de goma i pals”. Rufián ha assegurat que el que va passar aquest dimarts al Parlament va ser “un acte d’enorme generositat” i ha demanat a l’executiu que per “una vegada sigui demòcrata i civilitzat”.