Els retrets de Girauta al ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, els ha formulat a través d’una pregunta a la sessió de control del Congrés. Girauta ha acusat l’executiu de no tenir cap estratègia de comunicació sobre el procés d’independència, i ha dit que això està propiciant que els mitjans internacionals donin la versió dels fets que els explica la Generalitat. Dastis diu que no és així, recalca que no hi ha cap govern ni organització que doni suport als independentistes, i afirma que davant les “fake-news” del govern català ells expliquen la veritat i informen.

El ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, assegura que cada vegada són menys els mitjans internacionals que “es creuen la dinàmica secessionista”. Creu que mentre l’executiu diu la veritat i informa, la Generalitat menteix, recorre a la propaganda i malgasta recursos “en comprar espais a la premsa”.

Les explicacions de Dastis no han convençut el diputat de Ciutadans. Segons Girauta, els mitjans internacionals han “comprat la versió dels fets” que els ha ofert “les autoritats colpistes”, en referència a la Generalitat, i s’ha preguntat com és possible que la diplomàcia privada de la Generalitat, referint-se al DIPLOCAT, sigui més eficaç que tot el servei d’exteriors espanyol.