El lema de la marxa ha estat “Catalunya sí, Espanya tambié”, tot i que durant la manifestació i posterior concentració a la plaça de Catalunya s’han cantat consignes com les de “Jo soc espanyol”.

En la lectura del manifest s’ha exigit a la Generalitat “la tornada a la legalitat” i s’han fet proclames per destacar les virtuts que suposa mantenir la unitat d’Espanya. El secretari de SCC, Manuel Miró, s’ha adreçat a Puigdemont per recordar-li que “dilluns té una oportunitat d’or per tornar a la Constitució“, i li ha recordat: “diàleg sí, però dins de la llei“.

Més contundent, contra Puigdemont, la Generalitat i l’independentisme, ha estat el portaveu d’una de les deu entitats que han donat suport a la marxa. Javier Mejino, d’Espanya i Catalans, que des de l’escenari ha afirmat sentir-se “fart que s’utilitzi els nostres fills i els nostres néts, i fart del separatisme”.

La manifestació, que arriba després de la convocatòria que va reunir centenars de milers de persones a la ciutat diumenge passat, l’organitza novament Societat Civil Catalana. Abans de l’inici de la marxa, la vicepresidenta de l’entitat, Miriam Tey, ha exigit a Puigdemont i als partits sobiranistes “la tornada a la legalitat i recuperar el diàleg”.

Aquesta convocatòria ha comtat també amb el suport de nou entitats unionistes més: Espanya i Catalans, Empresaris de Catalunya, Concordia Cívica, Convivencia Cívica Catalana, Regeneración Democrática, Movimiento Cívico 12-O, Profesores por el Bilingüismo, España Generosa i Españoles de a pie.

Presència de Cs i del PP

Entre els assistents a la capçalera de la manifestació hi ha representants de Ciutadans (Cs), com la portaveu al Parlament Inés Arrimadas, el diputat al Congrés José Manuel Villegas o la regidora municipal Carina Mejías; i del Partit Popular de Catalunya, com el diputat al Parlament Sergio Santamaría o el portaveu municipal Alberto Fernández Díaz.

Arrimadas ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont que “en aquests cinc dies -per respondre el requeriment de Mariano Rajoy- reconegui que s’ha equivocat i que convoqui ell eleccions“. De la seva banda, el líder popular a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ha demanat “a l’independentisme sensat” que no “desobeeixi la llei, sinó a la CUP”.

Gest de suport als Mossos

Un grup de manifestants s’ha col·locat entre uns agents dels Mossos d’Esquadra i la marxa per protegir-los de les increpacions d’alguns dels assistents, que criticaven el paper del cos de seguretat durant l’1 d’octubre. El cordó de seguretat creat per manifestants ha intentat explicar a la resta de persones que la policia l’únic que fa és acatar les ordres dels seus superiors. També han transmès mostres de suport als agents.