S’obre un nou escenari després de la declaració d’independència i l’apel·lació de diàleg del president Carles Puigdemont. El govern espanyol ha demanat formalment a la Generalitat que aclareixi si ha declarat o no la independència i li dona cinc dies per fer-ho, fins dilluns 16 d’octubre a les 10 del matí. La mesura s’ha aprovat en la reunió extraordinària del Consell de Ministresal d’aquest dimecres al matí, però el calendari l’ha concretat, ja a la tarda, el president espanyol, Mariano Rajoy, en la seva compareixença al Congrés. També ha explicat que, si la resposta és afirmativa o no es contesta, es donaran tres dies a Puigdemont per rectificar, abans d’aplicar els mecanismes previstos per l’article 155 de la Constitució.

En la seva compareixença al ple del Congrés, Rajoy ha afirmat que és una “obligació democràtica” aclarir la situació, i hi ha afegit “crec que és molt raonable que tota aquesta cambra faci aquesta demanda al senyor Puigdemont“. En referència al segon requeriment, el líder de l’executiu ha dit que “tant de bo no es produeixi”, donant a entendre que espera que la resposta al primer sigui negativa.

Al migdia, en una intervenció al Palau de la Moncloa, després de presidir el consell de ministres extraordinari, el president espanyol ha dit que aquest és el pas previ per decidir si cal aplicar mesures previstes a l’article 155 de la Constitució. Rajoy ha assenyalat que “el govern vol oferir certeses a espanyols i catalans” i ha afegit que és “urgent posar fi a la situació a Catalunya i que torni la tranquilitat”. Ha estat en una declaració institucional en la qual no s’han admès preguntes.

El consell de Ministres s’ha reunit de forma extraordinària a  9 h del matí d’aquest dimecres, poques hores després de la intervenció del president de la Generalitat al Parlament. Una reunió que aquest dimarts ja va avançar la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaría. A l’hora de decidir quin ha de ser el pas següent, l’executiu espanyol vol trobar el màxim consens polític amb la resta de grups al Congrés. De fet, dimarts al vespre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va reunir amb Mariano Rajoy i aquest dimecres, segons fonts de Ciutadans, Rajoy també ha parlat amb Albert Rivera.