En un discurs sense grisos al Congrés dels Diputats, Rajoy ha llençat la pilota sobre el futur polític al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i li ha demanat que precisi si aquest dimarts al Parlament va proclamar la independència i triï entre “tornar a la legalitat o trencar la convivència”. La resposta que donarà Puigdemont al requeriment del Govern espanyol marcarà “els esdeveniments dels propers dies”, ha assenyalat Rajoy.  El president espanyol ha repetit clàssics com “escalada de radicalitat” o “tumultuós” per definir l’actuació de la Generalitat i ha assenyalat que “un referèndum fradulent no pot passar per davant de set milions de catalans ni del quart país d’Europa”.

Des del PSOE, la portaveu dels socialistes, Margarita Robles, ha descartat obrir una mediació amb actors internacionals per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya –tot i la petició de nombrosos actors– i, al seu lloc, ha defensat la posada en marxa d’una comissió al Congrés que elabori un estudi seriós sobre la reforma de la Constitució.  El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha tingut un to més bel·ligerant:  ha criticat l’acord entre PP i PSOE per modificar la carta magna i ha insistit en la demanda d’eleccions autonòmiques “per fer fora a Puigdemont” i tenir un nou interlocutor a Catalunya.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha reclamat a Rajoy que escolti al president del Consell Europeu, Donald Tusk, i lideri una negociació amb Catalunya que permeti la celebració d’un referèndum. En una línia similar s’ha expressat el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que ha puntualitzat que les negociacions no poden començar amb la imposició d’una reforma constitucional: “Si no poden dialogar, marxin. No pel bé de Catalunya sinó pel bé d’Espanya”, ha etzibat Domènech a Rajoy.

Des d’Esquerra Republicana, Joan Tardà ha criticat que Rajoy és esclau de la monarquia: “De Felip IV a Felip VI, legitimant la repressió”, ha dit el republicà, que ha anunciat que Esquerra no participarà a la comissió per reformar la Constitució perquè és una estratègia que situa els catalans, una minoria demogràfica, a “mercè del PP, el PSOE i Ciutadans”. Tardà ha demanat que la cambra estigui a l’altura de la situació i ha advertit al PSOE que si detenen a Puigdemont “en seran corresponsables”.

El portaveu del PDeCat al Congrés, Carles Campuzano, ha titllat de “falangista” el discurs d’Albert Rivera, ha alertat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució “seria un error majúscul” i ha demanat a Rajoy que abandoni aquest camí que, segons el diputat, “no és europeu ni civilitzat”.