L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta a la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, en què defensa l’actuació dels equips municipals per evitar desnonaments. La missiva de Colau té a veure amb un acord que va prendre la Sala de Govern del TSJC.
El 19 de novembre van decidir instar l’Ajuntament de Barcelona perquè donés “les instruccions precises als serveis socials municipals i, en especial, el SIPHO -el Servei d’Intervenció i Mediació davant Situacions de Pèrdua d’Habitatge i/o Ocupacions- d’abstenir-se d’actuacions que impedeixin la execució de les resolucions judicials”.
D’aquesta manera, el TSJC va fer un toc d’alerta al consistori i aquest dimecres l’alcaldessa hi ha respost amb una carta, que ha piulat a Twitter, en què remarca que mentre “la situació d’emergència d’habitatge continuï afectant persones en greu situació de vulnerabilitat, com a alcaldessa continuaré defensant la necessitat i l’encomiable tasca que fan els equips municipals”.
He enviat aquesta carta a la Jutgessa Degana de Barcelona 👇🏽
Des de @bcn_ajuntament seguirem fent servir totes les eines per fer front a l'emergència habitacional i per evitar que es vulnerin drets fonamentals de famílies vulnerables. pic.twitter.com/siKD3xc3Lr
— Ada Colau (@AdaColau) February 26, 2020
En la missiva, Colau ressalta la tasca dels Serveis Socials i d’Habitatge, perquè “ofereixen una atenció integral a les unitats familiars amb dificultats per fer front al cost del seu habitatge“. Unes dificultats que, segons l’alcaldessa, s’han vist agreujades per l’impuls dels “desnonaments amb data oberta” i “l’excessiu desplegament d’Unitats d’Antiavalots dels Mossos d’Esquadra”. Segons diu a la carta, aquests desnonaments han passat de vuit el 2017 a 55 durant el 2018 i han afectat 193 persones i 82 menors d’edat.
Per Colau, són “dues males praxis que vulneren els compromisos internacionals en matèria de drets humans” que “hauríem de ser capaços d’aturar”. Per això, Colau trasllada a la jutgessa degana que “des de l’Ajuntament de Barcelona continuarem fent servir totes les eines al nostre abast per evitar els desnonaments” com ara l’ampliació del parc públic, creació d’allotjaments temporals com els APROP, ajudes al pagament del lloguer o la captació d’habitatges privats cap al lloguer assequible.
La regidora d’Habitatge també defensa el SIPHO
La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, també ha defensat el SIPHO. Martín ha criticat que es qüestionin les intervencions d’aquest servei municipal i que no es parli dels desnonaments oberts o dels dispositius policials “desproporcionats” que s’organitzen especialment des de l’estiu.