Elsa Artadi s’ha estrenat aquest dijous com a portaveu del govern, després de la primera reunió de treball del consell executiu. Ha anunciat que, un cop recuperada la institució, la Generalitat es personarà contra “l’acord del Senat per a l’aplicació del 155“. També es crea el “comissionat per al desplegament de l’autogovern, el que les darreres setmanes hem conegut com el comissionat del 155“. La feina d’aquest òrgan serà “avaluar què ha passat durant aquests 7 mesos i com fem un pla de xoc per revertir els efectes que ha tingut”.

El combat legal contra el 155 tindrà “diverses vies d’acció”, ha avançat Artadi. A banda de personar-s’hi directament, la Generalitat també s’afegirà al recurs que Podem va presentar a principis d’any i que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit.

Recuperar les lleis suspeses pel TC

Un altre acord, avançat ja per Torra quan va explicar les prioritats del govern, és la recuperació de les lleis socials suspeses pel Constitucional. En les que ja hi ha sentència ferma, l’executiu estudiarà si cal tornar a aprovar la llei o bé es busca “un altre mecanisme per donar el servei als ciutadans”. I en les que encara estan pendents de sentència, el govern hi presentarà un recurs en contra. “El que no pot ser és que el Parlament hagi aprovat les lleis en benefici del país i que ara s’aturin”.

Torra i Arrimadas no es reuniran al Palau

Una de les prioritats que es va fixar Torra en el seu discurs d’investidura va ser restablir el diàleg entre forces polítiques a Catalunya i també obrir ponts de diàleg amb el govern de l’Estat. El primer pas d’aquest objectiu passa per la ronda de contactes amb els grups del Parlament, que havia de començar aquest divendres amb Inés Arrimadas. La líder de Ciutadans, però, ha dit que mentre hi hagi un llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat no hi anirà, i finalment la reunió s’ha suspès. El primer a trobar-se amb Torra serà Miquel Iceta, en una reunió prevista per les 12:30h.