Des del 27 d’octubre, en el ple en què es va proclamar la República catalana, la bancada del govern ha restat buida. Amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, l’executiu de Puigdemont va quedar destituït i fins aquest dissabte no han pres possessió uns consellers nous. Aquest matí això s’ha fet visible a la primera fila de l’hemicicle, que torna a estar plena.

Com marca la Llei de la presidència de la Generalitat i del govern, Torra ha comparegut aquest dimecres a la cambra per “donar compte de l’estructura i la composició que adopta el govern en constituir-se”. Aquest tràmit sol fer-se els dies següents a la presa de possessió, però en aquest cas han calgut més de dues setmanes per presentar els consellers davant el ple. El president ho ha assenyalat com a mostra de l’anormalitat que viu el país, que no s’acabarà “fins que els presos polítics i els exiliats tornin a casa”.

Oferta de diàleg a Sànchez, però sense rendició dels independentistes

Torra ha reiterat el desig que “el nou govern de Pedro Sánchez s’avingui a parlar” amb ell. I ha afegit que no pretén que “els que pensen que és millor Catalunya sota Espanya” canviïn d’opinió. De la mateixa manera, ha advertit que els independentistes “no hem vingut aquí a rendir-nos”. 

Ha denunciat el “cop d’Estat” del 155: “Els set mesos d’intervenció del govern han aturat bona part de l’activitat del país“, ha assegurat Torra, que posarà en marxa “un pla de xoc per avaluar i reparar els efectes del 155”.

La CUP carrega contra un govern “autonomista i neoliberal”

Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, ha criticat el nou govern de Quim Torra, que titlla de “continuista amb la política autonòmica” i l’acusa d’estar “compromès amb les polítiques neoliberals”. “Si volen un projecte de 70 diputades no van pel bon camí”, ha advertit. Però el soci de govern, Esquerra Republicana, ha subratllat que “l’aposta per les polítiques socials és la millor manera de fer república”.

Inés Arrimadas, de Cs, creu que el nou executiu pretén “repetir els errors” de l’anterior i els acusa de ser “el govern dels del llaç que només governa per als del llaç”. També Xavier García-Albiol, del PP, considera que els primers “gestos van encaminats a ser president exclusivament de la part de la societat catalana que l’ha votat”.

Miquel Iceta, del PSC, ha recollit el guant del diàleg amb el govern de Sánchez, tot i que ha advertit que “aquest diàleg exigeix respecte a la legalitat i a la separació de poders. No es pot pretendre exigir a un poder de l’Estat el que correspon a un altre”, ha subratllat, en referència als presos. Des de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech ha demanat que s’importi al Parlament la majoria que ha permès un canvi de govern a Espanya.

Sense acord pels llaços grocs

El ple ha engegat sense acord entre els grups parlamentaris sobre la col·locació de llaços grocs a l’hemicicle. Des de l’inici de la legislatura, el bloc independentista n’ha posat als escons que abans ocupaven els diputats que ara són a la presó o fora del país. Però en el darrer ple per primera vegada en van deixar un als seients del govern, just davant dels bancs de Ciutadans, i això va obrir una picabaralla que va acabar amb la sessió suspesa durant una hora.

Per evitar que l’escena es repeteixi, el president de la cambra, Roger Torrent, va proposar un acord als grups per limitar els llaços grocs i altres símbols només als escons dels diputats. Però els partits no han arribat a cap consens. Tot i això, en la sessió d’aquest dimecres els llaços tornen a estar només als seients dels grups parlamentaris de JxC i ERC.

Vergés deixa la Mesa

El primer punt que s’ha votat en la sessió d’aquest dimecres és la substitució d’Alba Vergés com a secretària quarta de la Mesa. Un cop ha pres possessió com a consellera de Salut, la diputada d’ERC ha cedit el lloc de la Mesa a Adriana Delgado, que ha rebut el suport de la majoria de la cambra.

El Parc de la Ciutadella torna a la normalitat

Un símbol que tot ha tornat a la normalitat és que aquest dimecres el Parc de la Ciutadella no està blindat en dia de plenari. En els darrers vuit mesos quan hi havia activitat a l’hemicicle i mentre ha estat vigent l’article 155 de la Constitució, aquest espai tenia els accessos restringits, amb tanques i la presència de Mossos d’Esquadra que en regulaven l’entrada dels qui anaven a treballar. Aquest dimecres s’han pogut veure diputats, corredors i gent que hi passeja.

parc ciutadella