José Luis Ábalos, ministre

(ACN) El Govern espanyol ha presentat aquest dimarts l’índex de preus del lloguer, una eina que permet visualitzar quins són els preus de referència dels diferents habitatges de l’estat en funció de la localització. Per elaborar aquest indicador, l’executiu central ha analitzat més d’11,2 milions de llars unifamiliars i plurifamiliars durant els últims quatre anys. Segons el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, l’índex neix amb l’objectiu de ser una eina que “garanteixi l’accés a l’habitatge a tot l’estat”.

“Garantir la transparència del mercat”

La nova eina s’havia de posar en marxa a finals de març, però com a conseqüència de la pandèmia l’estrena s’ha ajornat fins ara. L’índex de preus ja es troba disponible a la pàgina web del ministeri i, segons ha explicat el ministre, sorgeix a partir del compromís que va adoptar el Govern espanyol de posar en marxa un sistema que dades sobre el lloguer. Ábalos ha assegurat que tant ciutadans com empreses podran conèixer amb més detall el preu del lloguer i que es garantirà la transparència del mercat. Pel dirigent socialista, “el dret a l’habitatge no es pot convertir en un problema social que agreugi la crisi més gran que ha patit Espanya durant els últims cent anys”.

Per altra banda, l’índex també pretén convertir-se en un sistema perquè els joves puguin accedir a un habitatge digne. Segons ha detallat Ábalos, més del 52 % dels joves de l’estat entre 18 i 29 anys són llogaters. “Els joves han sigut el col·lectiu més perjudicat per la crisi que ens va portar a la bombolla immobiliària”, ha dit el ministre. En aquest sentit, ha apuntat que ajudar els joves és crucial perquè puguin “gaudir d’estabilitat i dur a terme els seus projectes de vida”.

Més del 40 % dels ingressos, al lloguer

Segons dades de l’oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat), el 38,1 % de les llars espanyoles destinen més del 40 % dels ingressos en el pagament del lloguer, mentre que la UE assenyala que el cost del lloguer no hauria de superar el 30 % dels ingressos d’una família. A banda, el Govern espanyol ha apuntat que, durant els últims anys, ha detectat increments de preu del lloguer “molt importants” en zones “tensades”.

Els preus del lloguer es poden consultar per seccions censals, districtes censals, municipis, províncies i comunitats autònomes. No obstant això, l’índex encara no disposa de les dades del País Basc i Navarra, els dos únics territoris de l’estat amb un règim foral. Durant la presentació, David Lucas, secretari general d’Habitatge, ha assegurat que el govern central està treballant amb les autoritats d’ambdues comunitats perquè les seves dades també arribin al sistema al més aviat possible.

Catalunya també té un índex de referència

La Generalitat també va publicar un índex de referència de preus del lloguer que es pot consultar en el web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i que es basa en elements com la ubicació, l’estat del pis o l’accessibilitat.