En l’habitual compareixença dels responsables de la situació d’emergència, Simón ha destacat, també, que la xifra de nous contagis s’està “ralentitzant“. Així, els 8.189 positius nous de les últimes 24 hores representen un creixement del 13 % respecte al dia anterior que, al seu torn, ja va registrar un increment del 14 %. Es tracta d’augments inferiors -segons Simón- als notificats la setmana passada, quan van arribar a ser del 25 %. Simón ha assegurat que el descens en l’augment del nombre de contagis és conseqüència d’haver aplicat bé les mesures imposades per l’estat d’alarma però ha reconegut que això no evitarà que el sistema sanitari sigui sotmès a una forta pressió en els propers dies i setmanes.
La saturació de les UCI, clau per regular la letalitat de la covid-19
Simón ha explicat que les persones que són a l’UCI s’hi estan per un temps llarg de mitjana i aquestes unitats no poden absorbir els nous casos greus de malalts de la covid-19. De fet, Simón ha deixat clar que serà la pressió que s’acabi exercint sobre les unitats de cures intensives la que acabarà determinant la “letalitat de l’epidèmia”. És per això que ha fet una crida a seguir estrictament les mesures de protecció i limitació de moviments per reduir al màxim el nombre de contagis.
Sanitat torna a confiar en el proveïdor de tests fallits
En el torn de preguntes, Patricia Lacruz, directora de Cartera i Farmàcia, no ha concretat perquè l’Estat tornarà a confiar en l’empresa Shenzen Bioeasy Biotechnology per adquirir nous test ràpids, després que es demostrés que la primera remesa era ineficaç. A la pregunta dels periodistes, Lacruz s’ha limitat a enumerar els criteris que fa servir l’administració per triar empreses proveïdores sense explicar perquè no s’ha canviat de subministrador.
Més ajudes a la recerca científica
La roda de premsa d’aquest dissabte ha servit també perquè diversos càrrecs del Ministeri de Sanitat exposessin els esforços que s’estan fent per intentar trobar tractaments per als pacients de la covid-19, així com donar suport a recerques científiques que puguin acabar aconseguint una vacuna contra la malaltia. Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carles III, ha assegurat que s’està donant suport a dos projectes destinats a tractar els malalts en fases precoces de la malaltia i a elaborar proves diagnòstiques, respectivament. A més, María Jesús Lamas, directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, ha afegit que s’està ajudant vuit assajos clínics que estudien diversos aspectes de la covid-19.
Més de dos milions de mascaretes
Patricia Lacruz ha anunciat també que durant aquest cap de setmana es distribuiran a Espanya gairebé 1 milió i mig de mascaretes per a pacients i 900.000 per a professionals. Lacruz ha ressaltat que s’està fent un esforç perquè les empreses espanyoles puguin produir aquests tipus de material sanitari de cara que Espanya quedi autoabastida en cas que en futur sigui més difícil encara importar-ne.