La portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que s’han seguit tots els passos legalment establerts en el concurs per la compra d’urnes. El concurs, però, s’ha declarat desert perquè les empreses que s’hi han presentat no han complert els requisits marcats en el plec de clàusules i en la llei de contractació. Munté ha defensat que els procediments administratius han de garantir les màximes garanties i, per tant, ara el que faran és buscar alternatives. Analitzaran totes les possibilitats que hi ha sobre la taula per tal d’adquirir les urnes. Serà més endavant quan detallaran l’opció que han escollit per tirar endavant aquest procés.

Munté ha recalcat que “l’objectiu d’adquisició d’urnes per part de la Generalitat és manté intacte, un element que com a govern tenim claríssim”. La portaveu ha explicat que la Generalitat mai no ha tingut urnes pròpies però ara han decidit adquirir-ne per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre i també per tenir-les de cara a les properes consultes que puguin sorgir. Des de l’executiu també s’han compromès a garantir que els catalans a l’exterior puguin votar.

El govern ha defensat la convocatòria de referèndum per l’1 d’octubre perquè segons Munté, “hi ha un mandat democràtic molt clar”. 

Respecte a les pressions de l’Estat perquè no se celebri el referèndum, Munté ha detallat que “les amenaces existeixen i continuaran existint”. Tot i això, ha dit “absoluta tranquil·litat’ i ha exigit que el Govern espanyol deixi d’amenaçar les persones que fan la seva feina”. També ha demanat a la fiscalia que retiri la querella sobre la compra d’urnes, perquè es tracta d’una querella preventiva.