El govern ha decidit que a partir del 9 de maig s’eliminarà el toc de queda nocturn i es recuperarà també la mobilitat d’entrada i sortida de Catalunya. Finalment, l’executiu ha optat per aquest escenari un cop s’acabi l’estat d’alarma aquest diumenge.

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat que l’executiu disposa de les eines jurídiques necessàries per gestionar l’actual situació epidemiològica, i que no caldrà cap modificació de la Llei de Salut Pública. Tot i això, assegura que el govern seguirà treballant per “disposar de més eines” en cas que sigui necessari. “Si en el futur empitjora la situació no descartem cap mesura“, assegura el vicepresident.

Els avenços en la vacunació que preveuen arribar al 70 % de la població al juliol ha fet repensar al govern la seva intenció inicial d’aprovar un decret llei que donés ampara jurídica a mesures extraordinàries com el toc de queda o confinaments perimetrals a partir de diumenge. De fet, Aragonès assegura que assegurat que comença una “nova etapa” a partir d’aquest diumenge.

Es manté la limitació de reunió d’un màxim de sis persones

El govern, en canvi, recorda que la resta de restriccions continuaran vigents a partir del 9 de maig. Entre aquestes, es manté la limitació de les trobades a un màxim de sis persones. En aquest sentit, la portaveu en funcions, Meritxell Budó, recorda la importància de mantenir-ho perquè el virus es transmet principalment per la interacció social. També es mantenen els aforaments i l’horari de la restauració fins a les 23 h, i no fins a la mitjanit com havia reclamat el sector.

Crítiques a l’anunci del Consell de Ministres: “Aquesta no és la manera”

Aragonès també criticat les formes sobre la proposta del govern espanyol sobre la possibilitat de recórrer al Tribunal Suprem. “La valorarem quan la poguem llegir”, ha sentenciat. Aquest dimarts al migdia el Consell de Ministres ha donat llum verda a un decret que permetrà que els governs autonòmics acudeixin al Suprem si els tribunals superiors o fins i tot l’Audiència Nacional tomben les restriccions que afectin drets fonamentals.

El vicepresident en funcions considera que “aquesta no és la manera” d’anunciar-ho, i creu que caldria haver-ho decidit conjuntament amb les autonomies. En aquest sentit, Budó també ha alerta que els preocupa que l’executiu traslladi la gestió de la pandèmia als estaments judicials quan s’ha de basar en criteris sanitaris.


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a