El sector de la restauració celebra que la Generalitat hagi escoltat el “crit d’auxili” de bars i restaurants i els permeti servir sopars a partir del proper diumenge. Tot i això, consideren que arriba tard i demanen poder obrir els establiments fins a la mitjanit. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, creu que aquest horari permetria als clients “sopar amb normalitat”, i recorda que “els que sopen a la set de la tarda”, en referència als turistes, encara trigaran a tornar a la ciutat.

Quines restriccions i mesures hi ha a Catalunya?

A banda d’allargar l’horari, el Gremi també reclama al govern que, en “les propers setmanes”, també s’analitzi com es recuperen els aforaments interiors dels establiments de restauració. “No hauríem de trigar gaire a permetre el 50 % de l’aforament”, reclama Pallarols. Tot i això, però, sent conscients que els aforaments prepandèmia trigaran algunes setmanes o mesos a recuperar-se.

Un pla de rescat per Barcelona

Pallarols diu que les mesures que s’aplicaran a partir del 9 de maig permetran entrar en una fase d’estabilització i parar “el procés de destrucció empresarial que està protagonitzant Barcelona“. Després, afirma, haurà de venir la fase de reactivació econòmica i aquí és quan reclama un pla de rescat per “rellançar” la ciutat on estiguin implicades les tres administracions: Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol. El director del Gremi creu que Barcelona “no pot badar”, i que s’ha de fer que la ciutat sigui atractiva per a les inversions.

Coronavirus, en directe

Incertesa entre els restauradors

La majoria de restauradors tenen clar que poder obrir per fer sopars és una molt bona notícia però, alhora, suposa un daltabaix organitzatiu important. Entre aquests, recuperar part dels treballadors que es van quedar enrere amb els ERTO.

D’altres ni es plantegen, ara per ara, recuperar més cambrers. A tot estirar, assegura en Rafel, de La Bodega d’en Rafel, qui allargarà hores serà ell. Fins que l’aforament en l’interior del local no passi del 30 % actual al 50 %, no es planteja incorporar més treballadors.

D’altres, després de les anades i tornades del Procicat, prefereixen ser conservadors. Es donen un mes de temps per seguir treballant amb la mateixa plantilla i, si tot va bé, recuperaran pas a pas la normalitat dins dels locals.