El govern d’Ada Colau no portarà a votació la creació de la funerària pública en el ple d’aquest divendres i proposa ajornar el debat en un ple extraordinari el 27 de febrer. El projecte no té el suport de l’oposició ja que els vots contraris ja anunciats (PDeCAT, Cs, PSC i PP) sumen majoria absoluta (21 regidors). La funerària pública ja va caure del ple en dues ocasions el 2017 per falta de suports.
El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha explicat que amb l’ajornament del debat es vol donar temps a l’oposició perquè analitzin nous informes jurídics que rebran aquest dijous. “Guanyem temps, no ve de tres dies”, ha dit Badia, que ha reclamat al PSC que se sumi al projecte. El regidor ha assegurat que la intenció del govern és portar el punt a votació “sí o sí” encara que no tingui tots els suports.
Rebuig majoritari de l’oposició
Jaume Ciurana
(PDeCAT) ha anunciat aquest dimecres el vot en contra perquè creu que el projecte que planteja el govern municipal “no té capacitat d’incidència real en el mercat” per rebaixar els preus dels enterraments. També ha criticat que en comptes de vendre’s el 15 % que té a Serveis Funeraris de Barcelona, l’Ajuntament hauria de comprar més accions.
Des de Cs, Carina Mejías ha confirmat el “no” a la funerària pública perquè veu en el govern de Colau, “un intent en l’últim moment per aprovar un projecte fallit”. Mejías apunta que la funerària municipal “no té cap mena de viabilitat”. La setmana passada, els socialistes van anunciar en un comunicat el vot contrari perquè veuen en el projecte “una mesura electoralista” que pot posar en risc llocs de treball.
Pressió dels comuns a Twitter
En els últims dies, i a través de Twitter, BComú ha incrementat la pressió al PSC perquè reconsideri la votació i faciliti l’aprovació de la funerària pública. En una piulada en què recreen una esquela de diari, la formació de Colau assegura que el projecte pot abaratir un 40 % el preu dels enterraments.
❗️Els preus dels enterraments són abusius. Divendres es vota crear una funerària pública per reduir-los un 40%. Només falta un vot del @PSCbarcelona per fer-ho possible! Passa-ho! pic.twitter.com/XmsIHyNwkw
— Barcelona en Comú (@bcnencomu) 18 de febrero de 2019
La CUP, a favor, ERC, en dubte
De moment, el govern Colau té només assegurats els suports de la CUP i dels dos regidors no adscrits. Maria Rovira (CUP) ha recordat que van pactar ampliar a tres els tanatoris públics per arribar a un màxim de 26 sales de vetlla, amb el compromís de recuperar la concessió dels que ara operen empreses privades. Rovira ha alertat que si hi ha algun canvi s’hauran de replantejar el vot.
ERC no confirma el sentit del vot, tot i que res fa pensar que sigui en contra. Els republicans van pactar amb el govern oferir enterraments més barats als cementiris municipals sense sala de vetlla i han insistit que es posi en marxa aquest servei. Fonts d’ERC expliquen que s’està valorant l’última proposta que BComú va pactar amb la CUP per definir el vot.
El PSC diu ‘no’
L’alcaldable socialista, Jaume Collboni, s’ha mostrat ferm en la negativa a la creació de la funerària municipal. De fet, Colboni ha afirmat que “si Eloi Badia afegeix pressió al PSC ajornant el ple, que no ho faci”. Amb tot, el president del Grup Municipal del PSC ha sentenciat a l’hora de pronunciar-s’hi: “El nostre vot serà un no a la pujada de preus -ha denunciat que els enterraments s’han encarit un 16 %- i un no a fer nyaps que comprometin el pressupost públic”.
Treballadors de Serveis Funeraris, en contra
El comitè d’empresa de Serveis Funeraris de Barcelona ha mostrat el rebuig a la funerària pública perquè creuen que l’Ajuntament els generarà “competència deslleial” i farà perillar llocs de treball. El consistori té ara el 15 % d’aquesta empresa, que inicialment era pública. “La funerària pública ja existeix, el que ha de fer l’Ajuntament és recomprar les accions”, ha afirmat el portaveu Jordi Fernández.