Dues eleccions en menys d’un mes. El 28 d’abril, generals, i el 26 de maig, municipals (i europees). L’avançament electoral al Congrés dels Diputats irromp directament en la precampanya de les eleccions municipals, que ja s’ha obert oficialment amb el debat sobre les llistes i els candidats. La majoria de partits admet que les eleccions generals afectaran el debat polític i que pot costar més posar el focus en Barcelona.

Cal remuntar-se al 1979 per trobar dues eleccions en un període tan curt de temps. Per la proximitat entre les dues cites electorals, els resultats de les generals poden condicionar les municipals. Qui en surti ben parat tindrà menys d’un mes per remuntar-ho i qui, en canvi, tingui millors resultats podrà aprofitar l’empenta. Tot i això, la història electoral constata que a Barcelona no es vota igual en unes eleccions que en unes altres.

eleccions generals municipals

Com ho veuen els partits?

BComú manté intacte el procés per definir la candidatura a les municipals, al marge de les generals. Gerardo Pisarello ha dit que aprofitaran l’avançament electoral per “connectar la campanya estatal amb la municipal”. Fonts del PDeCAT admeten que s’escurça la campanya de les municipals, però defensen que la candidatura de Joaquim Forn (JxC) “situa Barcelona al centre de tot” i que vol ser l’alternativa a “les propostes populistes i l’aliança repressora del 155”.

En una piulada a Twitter, el candidat Manuel Valls (que té el suport de Cs), ha dit que l’avançament electoral situa Espanya en “un moment democràtic molt important” i creu que “Barcelona jugarà un paper estratègic en el futur del país”.

Des d’ERC, apunten que, malgrat que les generals dominin el debat polític, la intenció és poder parlar de Barcelona a les municipals. Fonts del PSC es mostren convençudes que Pedro Sánchez guanyarà les municipals i que això serà “el primer pas cap a la victòria dels socialistes a Barcelona”. Des del PP celebren que les generals no coincideixin amb les municipals i creuen que les primeres poden servir de revulsiu per al candidat Josep Bou.

La CUP és qui es mira les generals amb més distància perquè no s’hi presentarà. La incògnita que envolta també la doble cita electoral d’aquesta primavera és si la participació en les municipals pot ser inferior a les generals per esgotament dels votants.