Les incorporacions obligaran Puigdemont a fer tres baixes: Jordi Jané deixa de ser el titular d’Interior, Neus Munté abandona la conselleria de la Presidència i Meritxell Ruiz deixa Ensenyament. Carles Puigdemont ha assegurat que ell no ha destituït cap conseller, sinó que Jané, Munté i Ruiz “han decidit fer un pas al costat” —així com també el secretari del govern, Joan Vidal de Ciurana, que serà substituït  per Víctor Cullell— . Les baixes se sumen a la de l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget.

Nou òrgan per al referèndum

A banda d’aquests nomenaments, Carles Puigdemont ha anunciat la creació d’un òrgan de coordinació del referèndum. Estarà conformat per ell mateix, el vicepresident del govern, el secretari del govern i el secretari general de la vicepresidència. Segons ha explicat el vicepresident, Oriol Junqueras, l’objectiu d’aquest òrgan serà “recollir les propostes que surtin dels departaments” per a l’organització de l’1-O. En aquest sentit, Junqueras ha dit que les decisions de cara a la votació es prendran de forma “corresponsable i solidària” amb tot l’executiu.

Per la seva banda, Puigdemont ha refermat el “compromís” amb la celebració del referèndum: “L’1 d’octubre votarem, i votarem en un referèndum organitzat pel govern i amb resultats vinculants”, ha dit. Per això ha assegurat que “l’actual legislatura autonòmica acabarà l’1-O” i que l’endemà de la votació “començarà l’etapa per caminar com a país” si guanya el “sí”. En canvi, si guanya el “no”, es convocaran eleccions autonòmiques immediatament: “No esperarem ni 48 hores”.

Els nous consellers prendran possessió del càrrec aquest divendres a les 17 h de la tarda.