La primera trobada entre Colau i De la Serna -que va prendre el càrrec al novembre- ha conclòs amb “un compromís explícit” per la Sagrera. El ministre ha assegurat que “abans de l’estiu”, sense concretar el mes, començaran les obres per posar el col·lector de Prim (un requisit tècnic indispensable per reprendre la resta de treballs) amb un pressupost de 10,5 milions d’euros. Pel que fa a la llosa de l’estació i els accessos, les obres es reprendran “a partir del tercer trimestre de l’any”.

D’aquesta manera s’avança la previsió feta per Adif, que situava la represa dels treballs a principis del 2018. L’alcaldessa, Ada Colau, ha “celebrat que hi ha un compromís concret” per a una “infraestructura clau”, tot i que s’ha mostrat recelosa: “Com que ja ens ho havien anunciat altres cops, tenim la reserva prudent d’esperar a veure l’inici de les obres per acabar-ho de celebrar”. Pel que fa a l’estació de Sant Andreu -que també està paralitzada-, De la Serna ha dit ser “més prudent per la complexitat” del projecte i no ha donat cap termini perquè es reactivin els treballs.

Supervisió de la justícia

De la Serna ha recordat que les obres de la Sagrera -que es troben aturades des del 2014- estan sota control judicial. La setmana passada el Tribunal de Comptes va detectar un presumpte frau de 133 milions d’euros i Adif -l’administradora ferroviària- va denunciar que les empreses constructores havien fet factures per treballs que no es van arribar a produir.

En aquest sentit ha condicionat la continuació dels treballs a la llosa i els accessos de la Sagrera, a les conclusions d’una auditoria externa que s’està elaborant. Segons el ministre, aquest informe “ha de marcar la delimitació de l’obra realment executada i la que queda per fer”; a partir d’aquí, caldrà decidir si continua el contracte amb les empreses actuals o si cal fer una nova adjudicació.

L’oposició municipal, escèptica

Joaquim Forn (grup Demòcrata) ha qualificat de “decepció” la trobada entre l’Ajuntament i Foment ja que “només s’han sentit expressions de bona voluntat, però uns terminis gens concrets”. Alfred Bosch (ERC) tampoc no dona “cap credibilitat” a l’anunci de De la Serna, i ha recordat que l’anterior ministra de Foment havia fixat en el 2019 l’entrada en funcionament de la Sagrera. Carina Mejías (Cs) ha demanat a Colau que exigeixi “fins al final” que es facin les obres de Sant Andreu perquè els veïns “no poden seguir pendents que es desencallin judicialment”.

Per la seva banda, la CUP troba “indigne” la rebuda d’Ada Colau al ministre de Foment a l’Ajuntament. Els cupaires creuen que la trobada ha estat “inútil” i que “només ha servit per constatar la nul·la voluntat del Govern espanyol de recuperar les inversions a Barcelona”.