En una entrevista al diari ‘El Punt Avui’ l’alcaldessa ha subratllat que “és com si hagués donat per perduda Catalunya, és a dir, ‘com que jo no trauré rèdit electoral a Catalunya, la trec de les meves prioritats i ni tan sols compleixo amb les meves funcions mínimes obligatòries'”.  Colau ha denunciat així la manca d’inversions per part de l’estat espanyol a la capital catalana. En aquest sentit, ha considerat una “falta de respecte” que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, vingués a Catalunya dimarts passat i fes “anuncis a mitges de coses que ja s’havien anunciat i a les quals ja s’hi havien compromès”, oblidant qüestions tan importants com l’estació de la Sagrera.

Colau es reunirà dijous a Barcelona amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i li plantejarà diferents qüestions. La primera serà la situació de la Sagrera, que qualifica com “una de les grans vergonyes d’aquesta ciutat, una ferida oberta que té un munt de barris afectats des de fa anys amb unes obres aturades”. Al seu parer, hi ha hagut “claríssimament una deixadesa” de l’Estat i això ha comportat un increment de persones a favor de canviar la relació de Catalunya amb Espanya. “Si l’Estat té alguna bona voluntat de demostrar que vol canviar la seva relació amb Catalunya té l’oportunitat perfecta”, ha conclòs fent referència a la reunió de dijous i fent especial èmfasi sobre la Sagrera.

A banda d’aquesta reinvindicació, Colau plantejarà altres temes a De la Serna, com la manca de finançament del transport públic per part del Govern espanyol. En aquest sentit, ha recordat que Generalitat i Ajuntament han hagut d’augmentar la seva aportació per poder congelar les tarifes, mentre l’Estat, en canvi, l’ha rebaixat a la meitat.

Un tercer àmbit que abordarà en la trobada amb el ministre serà el dels lloguers. Colau ha defensat l’esforç que està fent el consistori en matèria d’habitatge, però ha reconegut que està sent “insuficient”, perquè la regulació depèn de la Generalitat però sobretot de l’Estat. “Han liberalitzat el mercat, tenim contractes que només duren tres anys, s’estan acabant i s’estan disparant els preus. Això vol dir una expulsió de la població de Barcelona”, ha conclòs. L’alcaldessa ha demanat que es posi un topall a aquesta escalada de preus i ha reclamat les competències per fer-ho des de l’Ajuntament si és que l’Estat no ho vol fer.

Les tensions amb Podem

Pel que fa a la construcció del nou partit que culminarà la setmana que ve, i  després que el líder de Podem, Albano Dante Fachin, hagi retirat la seva candidatura, Colau ha recordat que “la gent està cansada de picabaralles” i ha defensat la necessitat que el nou partit “neixi de la forma més il·lusionant i més àmplia possible”.

L’alcaldessa ha defensat la necessitat de situar l’objectiu comú per davant de mantenir les quotes i ha advertit que “per mantenir la quota, el millor que pots fer és mantenir-te tu sol”. Segons Colau, les diferents formacions han decidit ser “generoses” i apostar per un espai comú perquè molta gent que no ve de formacions polítiques pugui ser protagonista a tots els nivells.