Els resultats de les eleccions generals a la ciutat de Barcelona van suposar una victòria molt àmplia del PSC, que va aglutinar un terç dels vots. Els resultats a Espanya deixen sobre la taula moltes incògnites i Barcelona no s’escapa de les derivades polítiques que es plantegen en les negociacions postelectorals. Analitzem les claus del 23-J a Barcelona.

El PSC s’enforteix a tots els districtes

El partit que surt més reforçat a Barcelona després de les eleccions generals és el PSC. Els socialistes van aconseguir gairebé un terç dels vots i van millorar els resultats de les municipals en tots els districtes. La formació liderada per Meritxell Batet es va imposar a tots excepte a Sarrià – Sant Gervasi, que va anar a parar a mans del Partit Popular. Destaca l’ascens del PSC en districte com Ciutat Vella, on ha millorat en 15 punts els resultats del 28 de maig passat.

La clau de Junts reforça una opció Trias a l’Ajuntament?

El pactòmetre del 23-J deixa clar que la investidura podria estar en mans dels set diputats de Junts. La formació independentista podria ser clau per desbloquejar un panorama a Espanya que es preveu complicat i, fins i tot, empès a una possible repetició electoral. I aquí hi plana l’ombra de la investidura de Jaume Collboni a Barcelona. Xavier Trias no va aconseguir ser alcalde a l’Ajuntament després que el PP i BComú votessin a favor del PSC. Una porta que s’obre en les negociacions és el paper de Barcelona com a moneda de canvi. Podria Junts oferir una investidura a Pedro Sánchez a canvi de l’alcaldia de Barcelona o una sociovergència? Ara mateix, és una opció que sembla remota.

El vot de Trias fuig cap al PP

Xavier Trias va ser el candidat més votat a les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona. Però, en aquestes generals, Junts ha perdut pistonada en tots els districtes. Uns vots que han anat a parar al Partit Popular, que obté els millors resultats a la ciutat dels últims 15 anys en unes generals. Els populars s’han emportat el districte de Sarrià – Sant Gervasi amb gairebé un 31 % dels vots, i no han baixat del 10 % en cap districte de Barcelona.

Lleugera caiguda de Sumar i la CUP

Sumar i la CUP també han vist com perdien protagonisme a Barcelona. La formació de Yolanda Díaz agafava el relleu de BComú a les municipals, i en tots els districtes han perdut percentatge de vots. L’Eixample i Gràcia han estat els dos on més han caigut, amb prop de cinc punts. Per la seva banda, la CUP tampoc no ha aixecat el vol després de les municipals. Només aconsegueix parar el cop a Sarrià – Sant Gervasi, on ha perdut 0,25 punts. Horta-Guinardó i Sants-Montjuïc han estat els dos districtes on fa els pitjors resultats.

ERC recupera terreny però Maragall no entra al Senat

ERC venia d’obtenir el quart lloc a les eleccions municipals i manté la posició. En aquestes generals ha avançat Junts però s’ha vist sobrepassada pel PP. Pel que fa als resultats per districtes, només baixa en dos: Ciutat Vella i Nou Barris. La formació independentista millora especialment a Gràcia, on guanya més de tres punts respecte a les municipals, i a l’Eixample, Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, on millora més de dos punts. La mala notícia per a ERC és que Ernest Maragall ha quedat fora del Senat. El líder d’Esquerra era el número dos a Barcelona i la formació només ha aconseguit un senador a la demarcació.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?