(ACN) Felip VI obre aquest dilluns la ronda de contactes amb els grups parlamentaris abans de proposar una investidura. El monarca haurà de decidir si atorga al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la possibilitat d’anar a una investidura malgrat que els 172 diputats que obtindria amb els vots del PP (137), Vox (33), UPN (1) i —suposadament— CC (1) són insuficients per superar la votació. L’elecció de la Mesa del Congrés, però, va evidenciar que Pedro Sánchez disposa de més aliats i és l’únic amb capacitat de negociar una investidura. El PSOE continua treballant amb ERC i Junts, amb el focus posat en la petició d’amnistia dels grups independentistes. L’objectiu dels socialistes és accelerar els terminis i investir Sánchez en les pròximes setmanes.

ERC, Junts, Bildu i BNG no assistiran a les audiències

El monarca espanyol rep aquest dilluns el diputat d’UPN, Javier Esparza; la diputada de CC, Cristina Valido; el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Dimarts serà el torn del líder de Vox, Santiago Abascal, el president espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

ERC, Junts, Bildu i BNG no assistiran a les audiències. Els republicans no hi han anat històricament i pel que fa a Junts, malgrat que Laura Borràs sí que hi va assistir el 2019, la portaveu actual, Míriam Nogueras, ha apuntat en una entrevista a l’ACN que la seva formació no té “res a dir” al monarca.

Un cop acabades les consultes, el rei ha de proposar un candidat a la presidència del Govern espanyol. La Constitució no estableix cap termini perquè el rei comuniqui la seva proposta a la presidenta del Congrés. Un cop ho faci, Francina Armengol haurà de fixar una data per a la celebració del ple.