El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma provisional les ordenances fiscals per al 2022, que preveuen congelar les quotes de taxes i impostos. El punt ha tirat endavant gràcies a l’abstenció d’ERC, que permetrà iniciar la tramitació per aprovar els tributs de forma definitiva abans que acabi l’any. La resta de l’oposició hi ha votat en contra i ha recriminat que la congelació manté elevada la pressió fiscal als barcelonins, cosa que el govern municipal ha negat.

Mantenir la bonificació a les terrasses

El debat ha començat amb una intervenció del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha anunciat la voluntat del govern de mantenir per al 2022 la bonificació del 75 % en la taxa de terrasses. En un primer moment, es va deixar en la negociació amb els grups decidir-ne el percentatge. Collboni ha assegurat que congelar impostos, amb l’increment de l’IPC, representa una rebaixa fiscal. També ha dit que Barcelona (905 €/habitant) està per sota de Madrid (1.100 €/habitant) en la factura d’impostos.

ERC salva el tràmit

L’abstenció d’ERC ha salvat la tramitació de les ordenances fiscals, ja que fins i tot grups com el PP o Barcelona pel Canvi, que en comissió no s’hi van oposar, hi han acabat votant en contra. El regidor Jordi Castellana (ERC) s’ha mostrat igualment crític amb el govern municipal perquè “manté la inèrcia” dels últims anys. També ha criticat incompliments com ara en la taxa Amazon o la rebaixa de la taxa de residus, i ha destacat el “canvi de discurs radical” del govern amb la taxa de terrasses.

Batalla de cartells per la pressió fiscal

La líder municipal de Junts, Elsa Artadi, ha dit que són les mateixes ordenances que si no hi hagués hagut pandèmia “sense acompanyament ni suport” a la ciutadania. Des de Cs, Luz Guilarte ha dit que la proposta del govern “consolida l’impostàs del 2020” i ha assegurat que a Barcelona es paguen “més impostos per menys serveis”. Eva Parera (Barcelona pel Canvi) ha apuntat que per recuperar l’economia cal abaixar impostos i que “la congelació no és suficient”.

El punt ha tingut també una batalla de cartells i informes pròpia d’un debat de campanya electoral. El popular Josep Bou ha mostrat dos cartells per exemplificar que Barcelona és la ciutat de l’estat amb els impostos més alts. “Estem a la Champions League”, ha afirmat. La rèplica ha arribat de la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, que ha lluït un estudi de l’OCU que situa Barcelona en el lloc 19 de ciutats en les quotes de l’IBI. “No som la ciutat amb impostos més alts ni més cara”, ha assegurat Ballarín, que s’ha mostrat oberta al diàleg per negociar bonificacions.

Els ingressos de la plusvàlua, en mans d’Hisenda

Ballarín també ha respost a la preocupació que han expressat diversos grups pels ingressos de la plusvàlua (180 M €) que, després de la sentència del Constitucional que anul·la aquest impost, no es podran cobrar l’any que ve. “Se solucionarà bé i ràpid”, ha afirmat la regidora, que ha assegurat que el Ministeri d’Hisenda està treballant en una compensació per als ajuntaments. Castellana (ERC) ha advertit que sense els ingressos de la plusvàlua “no sé com farem el pressupost”.