El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupost, Jordi Martí, han presentat aquest dilluns el projecte de pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2022. Malgrat que són els segons comptes municipals condicionats des d’un inici per la pandèmia del coronavirus, el pressupost del 2022 preveu arribar fins als 3.406 M €, la xifra més alta de la història.

El govern municipal calcula que Barcelona pot assolir aquesta xifra a través de dues vies. La primera, l’arribada dels fons europeus Next Generation: els comptes preveuen 153 M € provinents de la Unió Europea, tot i que Jordi Martí ha advertit que es tracta d’una previsió (que pot anar a l’alça) i que la llista de projectes que se’n podrien beneficiar no està definida encara. La segona via que planteja el pressupost és la d’incrementar en 100 M € el deute públic. En aquest sentit, Barcelona tancaria el 2022 amb un endeutament del 34 % respecte als ingressos corrents, molt per sota del topall del 75 % que permet la llei.

“Un pressupost extraordinari”

En el context de la crisi del coronavirus, Jaume Collboni ha assegurat que el pressupost del 2022 és “un pressupost extraordinari per consolidar la recuperació, superar la pandèmia i continuar transformant la ciutat”. El còmput global de les inversions ascendeix fins a una xifra també rècord, de 903 M € (comptant els 153 M € dels fons Next Generation, els 100 M € de l’endeutament, i 753 M € a càrrec del mateix Ajuntament). Dins dels 903 M € s’hi inclouen els pressupostos particulars de dues corporacions municipals, B:SM i l’Institut Municipal d’Habitatge.

A banda de la inversió, també puja la despesa corrent de l’Ajuntament, és a dir, el cost de fer funcionar la ciutat, com la despesa en personal -amb l’increment de plantilla a la Guàrdia Urbana-, el cost de la neteja o el finançament del transport públic. En concret, se situa als 2.529 M €.

Ara s’obre la negociació amb l’oposició

Un cop presentades les línies mestres del pressupost per al 2022, ara el govern municipal obrirà les negociacions amb els grups de l’oposició. “Volem aprovar aquest pressupost, no ens podem permetre un altre escenari”, ha dit Collboni. Per la seva banda, Jordi Martí s’ha referit expressament a ERC, amb qui l’executiu va pactar el darrer pressupost: “Estic segur que arribarem a un acord, per nosaltres no serà i hi posarem tot l’esforç”. Segons el calendari, l’aprovació inicial del pressupost s’ha de fer al novembre i l’aprovació final, al desembre.

Dins d’aquestes negociacions també caldrà veure com queden les ordenances fiscals (les taxes i impostos que recapta l’Ajuntament). Com que encara no s’han negociat, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha explicat que el projecte de pressupost 2022 parteix de la congelació dels tributs que hi ha hagut aquest 2021. En els converses amb l’oposició s’haurà de concretar si, per exemple, es manté la rebaixa de la taxa de terrasses, en vigor des de l’esclat de la pandèmia com a ajuda al sector.