La Farga de l’Hospitalet de Llobregat és el camp base dels 1.200 inscrits d’ERC que debatran i fixaran la ponència política del partit aquest cap de setmana. La conferència nacional dels republicans, que planteja una “nova etapa”, arriba amb una proposta política sobre la taula per part de la direcció, que les bases han esmenat: dels 1.450 canvis proposats i negociats, de moment encara se’n mantenien 8.

En aquest sentit, i “a petició de la militància”, la mateixa Vilalta ja va assegurar dilluns en roda de premsa que ERC ha fet més explícit al document polític “el compromís de no renunciar a cap via democràtica, pacífica, per assolir la república catalana”. “La ponència que sorgirà de la conferència nacional és la guia que ens ha de permetre preparar-nos més i millor per ser més”, afegia. Aquest diumenge, els inscrits a la conferència d’ERC votaran el conjunt de la ponència política, al voltant de les 12 del migdia. Just després l’adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, tancarà l’acte.

Oriol Junqueras, present a través d’una carta

Aquest dissabte al matí, Gabriel Rufián ha llegit una carta del president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha fet arribar de de la presó d’Estremera. “Les estridències, les proclames brandades i buides, els discursos nacionalistes excloents són el camí més ràpid per tornar a ser una minoria sorollosa, per tornar a l’autonomisme”. Així de contundent s’ha mostrat el president d’ERC. Junqueras també ha assegurat que vol una ERC “forta i cohesionada” capaç d’interlocutar amb totes les “formacions democràtiques” per “establir ponts i un diàleg sencer”.

Junqueras també ha reivindicat el paper d’ERC els darrers mesos i ha advertit que el partit no pot rebre “cap lliçó de dignitat ni patriotisme” des de dins l’independentisme. En aquesta línia, el president de la formació ha subratllat que a Esquerra són els “únics” que han sumat nous actors polítics i socials: “No som els de la fe dels conversos, som els que sabem que només s’avança quan es treballa per avançar, quan s’és efectiu i no efectista”, ha sentenciat. “Cap partit, cap, ha donat tant per arribar fins aquí, per la llibertat. I cap n’està pagant un preu tan alt”, ha constatat. 

En la obertura de la conferència nacional també ha parlat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que ha reivindicat que els “presos polítics” tornin a casa seva, més enllà que se’ls pugui apropar a Catalunya. En el seu discurs Vilalta ha constatat que traslladar els presos a Catalunya és una cosa de “dret i de la llei”. “Els volem a casa, no a prop de casa, perquè és de justícia i és el que reclamem”, ha asseverat. A més, la portaveu del partit ha reivindicat l’1-O com el “moment fundacional de la República” i ha dit que no es pot girar full al referèndum de fa nou mesos perquè és “irrenunciable”. Així mateix, Vilalta ha apostat per negociar amb l’Estat i acumular forces sense renunciar “a cap via democràtica i pacífica”, els elements troncals de la ponència que la militància d’ERC aprovarà aquest diumenge.

D’altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha llegit un text de Dolors Bassa —empresonada a Alcalá-Meco—, i la titular de Salut, Alba Vergès, un altre de Carme Forcadell —a la mateixa presó. El cap d’Exteriors, Ernest Maragall, ha llegit una carta del seu antecessor al càrrec, Raül Romeva —tancat a Estremera.