(ACN / Redacció) La campanya electoral de les eleccions del 23 de juliol acaba de començar i aquest dissabte al matí han seguit els actes de partit arreu de Catalunya i l’Estat. Els partits independentistes centren els esforços per activar i mobilitzar un electorat que amb el postprocés alguns criden a l’abstenció, mentre que socialistes i populars intenten desmarcar-se per ser la força més votada. Sumar continua anunciant mesures en el seu intent per captar vots de l’esquerra més descontenta.

Salvador Illa: “O Feijóo, o Sánchez”

Els socialistes tenen coll avall que el seu principal rival és el candidat popular Alberto Núñez Feijóo. Tret del PP, la resta de formacions, segons el primer secretari del PSC, Salvador Illa, tenen poc a fer en la cursa del 23-J. Illa, en un acte del partit a Viladecans, ha situat ERC i Junts en una competició de “segona divisió”, i Sumar i Vox en una altra per veure qui de tots dos queda millor que l’altre.

Tot es redueix a “o Feijóo, o Sánchez”, ha sentenciat Illa. La candidata del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha aprofitat l’acte per lloar la feina feta per Pedro Sánchez.

El PP reivindica el suport a Collboni a l’Ajuntament

Mentre el candidat del PP a Madrid, Alberto Núñez Feijóo, centra la campanya a criticar el candidat socialista (aquest dissabte a la tarda des de Zamora), els populars catalans rebaixen el to. El número u a la llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha destacat la decisió de donar els vots per fer alcalde el socialista Jaume Collboni i ha promès la mateixa generositat en l’àmbit estatal.

Compartim un projecte col·lectiu que és Espanya, i és imprescindible que hi hagi acords entre els grans partits d’estat“, ha sentenciat Blanco.

ERC fa reviure la taula de diàleg

Esquerra Republicana de Catalunya, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de ple en campanya, ha fet reviure la taula de diàleg. Aragonès ha fet una crida a la màxima mobilització per frenar la ultradreta espanyola. “Hem de fer que la trucada dels de sempre, d’aquests poders financers, econòmics, mediàtics, polítics, que voldran fer que el PSC i PSOE s’abstingui una altra vegada per facilitar un govern del PP, sigui impossible. I l’única manera és que ERC obtinguem un resultat magnífic i tornem a obligar l’Estat a seure en una taula de negociació“, ha remarcat Aragonès.

Junts es postula per “aturar el feixisme”

En la mateixa línia que els republicans, des de Junts, la cap de llista per Barcelona, Míriam Nogueras, també ha demanat el vot independentista per fer el que, afirmen, els socialistes no fan, “aturar el feixisme”. “El PSOE no frena la dreta, el PSOE hi pacta. PSOE i PP sempre sumen per defensar la unitat d’Espanya encara que sigui trepitjant els interessos de Catalunya i els catalans”, ha asssenyalat Nogueras.

Sumar – En Comú Podem reivindica la primera presidenta espanyola

Des de Mollet del Vallès, la número u de Sumar – En Comú Podem per Barcelona, Aina Vidal, ha acusat Junts, Esquerra i la CUP de donar per perdudes les eleccions i els ha dit que “resignar-se és abandonar Catalunya“. Vidal ha afegit que “defensar Catalunya és tenir la primera presidenta dona d’una santa vegada”.

Des de València, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha promès posar fi a l’oligopoli de les empreses energètiques.

“Prou de falses promeses”

El PDeCAT – Espai CiU ha dit que és hora de parlar als catalans “com a adults” i fer-los veure que un referèndum, ara com ara, no és factible. El cap de llista de la formació per Barcelona, Roger Montañola, ha explicat que “no podem generar il·lusions que després acaben en frustracions” i que “ja n’hi ha prou de fer falses promeses“. Montañola afegeix que “no es tracta d’allò que ens agradaria, es tracta d’allò que podem fer”.

Ara bé, ha assegurat que “evidentment” donarien suport a un referèndum acordat amb l’Estat.

La CUP, “generosa” per combatre l’extrema dreta

Els de la CUP han atès els mitjans aquest dissabte al matí a Ripoll. La cap de llista per Girona no tira la tovallola i ha assegurat que si investeix Pedro Sánchez serà a canvi d’un referèndum. “La CUP combatrà l’extrema dreta a Ripoll i a La Moncloa de la manera més generosa possible. Ho farem per garantir els drets del nostre poble i això, ara mateix, vol dir data i pregunta d’un referèndum”, ha assegurat Vehí.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?