(ACN / Redacció) El primer cap de setmana de campanya de les eleccions generals del 23 de juliol, els candidats s’han intercanviat retrets des de tots els racons de l’estat. ERC es reinvindica com la força que defensarà Catalunya del feixisme, i no pas el PSC i Sumar – En Comú Podem. Per la seva banda, els comuns han defensat apujar el salari mínim a 1.400 euros, mentre que la CUP ha reclamat deixar enrere la taula de diàleg i tornar a l’esquena de l’1-O. El PSC ha acusat el PP de no entendre Catalunya i per tant, no poder governar Espanya, mentre que el PP ha assegurat que els socialistes pacten amb BilduVox ha plantejat il·legalitzar partits independentistes i el PDeCAT s’obre a pactar tant amb els socialistes com el PP.

Eleccions generals 2023 a Espanya: Candidats, llistes, data, calendari i vot per correu | GUIA
T’expliquem tot el que se sap dels candidats, les llistes i el calendari de les eleccions generals 2023 a Espanya i com fer el vot per correu: la guia s’ampliarà amb programes i altres continguts destacats

ERC apuja el to contra els socialistes i Sumar – En Comú Podem

El número u d’Esquerra a Barcelona, Gabriel Rufián, ha avisat l’electorat que qui vulgui defensar Catalunya i aturar el feixisme no hauria de donar suport al PSC, perquè considera que els socialistes tenen com a figura referent l’expresident Felipe González. En la mateixa línia, Pere Aragonès ha estat crític amb Sumar – En Comú Podem per no incloure el referèndum en el seu programa electoral. “Han decidit abandonar el referèndum i defensar la seva candidatura. Nosaltres defensarem sempre Catalunya”, ha etzibat a Palamós.

Yolanda Díaz defensa la pluralitat de l’Estat

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha defensat a Saragossa la pluralitat de l’Estat. “Espanya és un país de països, un país ric que ha de parlar en català, en basc i gallec”. La cap de llista de Catalunya, Aina Vidal, ha reivindicat la candidatura com la força decisiva per aconseguir millores laborals. Es comprometen a impedir que es retardi l’edat de jubilació i a augmentar el salari mínim interprofessional als 1.400 euros.

Batet: “El PP no pot governar Espanya perquè no entén Catalunya”

A Santa Coloma de Gramenet, Meritxell Batet, cap de llista del PSC a Barcelona, ha denunciat una campanya de difamació contra el candidat socialista Pedro Sánchez, que atribueix a una manca de projecte del Partit Popular: “Feijóo no sap el que vol ni per a Espanya i no sap el que vol per a Catalunya”. En el mateix acte, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que Feijóo vol deixar ara sense efecte la taula de diàleg amb Catalunya perquè l’hi ha dit Vox.

La CUP reclama tornar “a l’esquema de l’1-O”

Dins de la CUP, el candidat per Barcelona, Albert Botran, creu que la taula de diàleg ha creat desmobilització de l’independentisme i que ni tan sols el PSOE se la creu. “El que cal és tornar a l’esquema amb el qual vam fer el referèndum de l’1-O”. Aposta per “afirmar la pròpia sobirania i fer-la valdre governi qui governi a l’estat espanyol”.

Feijóo treu pit del pactes amb Vox i diu que Sánchez els fa amb Bildu

A Badajoz, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de pactar amb Bildu. “Nosaltres no fem pactes de la vergonya, els fem amb els papers, amb els continguts, amb la publicitat i amb el cor”, ha dit Feijóo. I en paral·lel, el cap de llista a Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha avisat Vox que si volen arribar a algun pacte hauran d’acceptar el seu programa.

Vox planteja la il·legalització dels partits independentistes

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha plantejat il·legalitzar els partits independentistes, i s’ha mostrat convençut que bona part dels votants del PSOE i el PP comparteixen aquesta idea. “Crec que els espanyols estan molt preocupats perquè durant 40 anys els independentistes bascos i catalans han decidit el present i el futur d’Espanya”.

El PDeCAT: “Si volen els nostres vots, que passin per caixa”

El PDeCAT – Espai CiU s’ha mostrat obert a pactar tant amb populars com amb socialistes. Roger Montañola, cap de llista a Barcelona, ha explicat que s’asseurà i negociarà amb tothom “per Catalunya amb la idea clara que si volen els nostres vots: passin per caixa”. Montañola, això sí, posa una línia vermella, que és la ultradreta.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?