L’Ajuntament de Barcelona ha incoat 32 expedients sancionadors per incomplir la llei catalana que regula els preus del lloguer, aprovada pel Parlament el setembre del 2020. Els procediments afecten tant els portals web com els administradors de finques que hi ha rere diversos anuncis de pisos: la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB) ha detectat 16 ofertes en plataformes que no s’adiuen amb la norma.

Segons el consistori, en aquests anuncis no hi constava l’índex de referència dels preus de lloguer de la Generalitat. La llei obliga a fer constar aquesta informació en tot tipus de publicitat per evitar que es llogui un pis a un preu desorbitat, com també la renda del darrer contracte. Es tracta d’una sanció lleu d’un mínim de 3.000 euros i, per tant, l’import total podria enfilar-se als 96.000 euros o més.

Dels 16 anuncis detectats, la majoria s’han localitzat al portal Idealista (10), cinc s’han trobat a Fotocasa i un, a Habitaclia. Pel que fa a les immobiliàries, s’ha obert expedient a empreses amb molta presència a Barcelona, com ara l’alemanya Engel & Völkers, Don Piso o Núñez i Navarro. L’Ajuntament afirma que tres administradors ja han abonat la multa i que tan sols Habitaclia i Fotocasa han començat a corregir anuncis.

Primera sanció per signar un contracte desorbitat

A banda dels 32 expedients, el consistori ha iniciat els tràmits del primer procediment sancionador contra el propietari d’un pis per signar un contracte de lloguer amb una renda superior a la permesa. En aquests casos, la llei estableix la sanció com a greu i l’import de la multa és d’un mínim de 9.000 euros, que es podria enfilar fins als 90.000.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, assegura que, amb les multes, “la intenció de l’Ajuntament no és recaptar, sinó garantir l’aplicació de la norma i protegir els drets dels llogaters”. Martín ha fet una crida a “la responsabilitat de plataformes i administradors” perquè s’ajustin als supòsits d’una llei de la Generalitat “de mínims”, que parteix de “preus molt elevats” per contenir els lloguers a Catalunya.