El termini per esquivar el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau, al Raval, s’escurça i, de moment, l’ordre es manté: l’espai ha de quedar buit dimecres, 20 de gener. Esquerra Republicana apressa ara l’alcaldessa, Ada Colau, i el govern municipal a expropiar la finca per evitar-ne el desallotjament. El president del grup republicà, Ernest Margall, critica que “un altre cop” es deixarà perdre “una institució imprescindible a la ciutat”.

ERC argumenta que l’edifici del gimnàs ─el número 46 de la ronda de Sant Pau─, que el propietari no vol vendre, es podria expropiar tenint en compte l’acord per als pressupostos municipals del 2021, en què es va pactar destinar 30 milions d’euros a adquirir “edificis singulars”. “Estem desaprofitant una oportunitat, per manca d’acció de l’Ajuntament, de tenir una promoció d’habitatge social en un barri que ho necessita”, apunta Maragall.

“Hem d’actuar com ja es va fer en el cas de la Casa Buenos Aires, les casetes d’Encarnació i la Torre Garcini”, insisteix. Esquerra recorda que el ple del maig del 2018 va aprovar la compra de la finca per protegir el Gimnàs Social Sant Pau i construir-hi, també, habitatge públic. L’orde judicial està prevista en un moment en què l’espai atén més de 150 persones vulnerables, moltes tocades per la crisi de la covid-19.

JxC se suma a ERC i també n’exigeix la compra

En una piulada, la presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, també ha exigit al govern d’Ada Colau que compri l’immoble i “compleixi el mandat del ple del 25 de maig del 2018”. El portaveu del partit a l’Ajuntament, Jordi Martí, ha presentat un prec per a la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat perquè s’asseguri la continuïtat d’aquest “equipament emblemàtic”.

També a través de Twitter, els responsables del Gimnàs Social Sant Pau han agraït la posició d’Esquerra i JxC, i insisteixen que la compra de la finca els salvaria del desnonament previst per a la setmana que ve. Conclouen la piulada lamentant “el silenci d’Ada Colau i Barcelona en Comú”.

Reunions ‘in extremis’ entre Ajuntament i propietat

Les negociacions continuen i precisament aquest dijous al migdia el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’ha reunit amb la propietat de la finca per desencallar el conflicte i esquivar el desnonament, almenys per a aquest 20 de gener. De la trobada no n’han transcendit detalls, però les dues parts s’han emplaçat a una nova reunió per a aquest divendres. Els responsables del gimnàs demanen que, com a mínim, l’ordre de desallotjament s’endarrereixi fins al 30 d’abril.