El que va ser cap de gabinet de l’exalcalde Pasqual Maragall ha assegurat durant la presentació del treball que “Maragall estava obsessionat amb la idea de les connexions”, una idea que “podia lligar amb el projecte de jocs d’hivern”. L’autora, Mariona Tomàs, ha destacat que Maragall va aprofitar Barcelona 92 no només com a eina de projecció internacional, sinó que “tenia una dimensió metropolitana” per fer arribar les noves infraestructures urbanes més enllà dels límits municipals.

El treball de Tomàs, Governar la Barcelona real: Pasqual Maragall i el dret a la ciutat metropolitana, exposa que l’exalcalde Maragall va ser un pioner en la defensa de les metròpolis: “Ja als anys 80 tenia clar que les ciutats eren globals”, ha assegurat, tot i que “estava sol en aquesta visió avançada”. En aquest sentit, l’excap de gabinet de Maragall, Xavier Roig, ha afirmat que “estava obsessionat amb la idea de les connexions”. De fet, ha dit, “és una de les idees que podien lligar millor amb el projecte de jocs d’hivern”, que, de moment, l’Ajuntament va decidir ajornar.

A la presentació del treball no hi ha assistit el mateix Pasqual Maragall, però sí el seu germà, Ernest Maragall. També hi ha participat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, qui ha entomat els reptes metropolitans de Maragall: “Molts dels seus somnis s’han complert, però també han generat alguns impactes que cal governar”, ha dit. En aquest sentit, Pisarello ha apuntat la desigualtat com “el gran repte que hi ha damunt la taula”.