El president, Artur Mas, ha explicat que “s’ha refet el pacte d’unitat” amb els partits i entitats sobiranistes, un pas que ha permès “convocar les urnes aquest 2015” i que dóna una “continuïtat clara al procés de transició nacional” per culminar-lo amb èxit. El president ha afirmat que l’aspecte fonamental de la convocatòria electoral és el full de ruta compartit, que servirà de base dels programes electorals d’alguns partits.

Tenint en compte que les eleccions se celebraran el diumenge 27 de setembre, el Parlament es dissoldrà a principis del mes d’agost i la campanya electoral s’iniciarà justament la jornada de la Diada Nacional de Catalunya. La jornada electoral, que coincidirà de ple amb les festes de la Mercè de Barcelona, té un punt simbòlic perquè farà exactament un any que es va signar el decret per convocar el procés participatiu del 9-N.

Pel que fa a les eleccions municipals del 25 de maig, Mas ha dit que es tracta d’un acord d’entesa que es prioritzarà en “totes aquelles corporacions locals que sorgeixin de les municipals” i que és “ampliable a totes les formacions que s’hi vulguin afegir”.

Mas ha explicat que l’acord entre Convergència, Unió, Esquerra i les entitats sobiranistes reafirma l’acord de legislatura, signat fa dos anys, i és també un pas per culminar la construcció d’estructures d’Estat com “l’acció exterior de la Generalitat, la hisenda pròpia i l’administració de la Seguretat Social”. En aquest punt, Mas ha afirmat que s’incorporarà un expert d’Esquerra Republicana per treballar en la posada en marxa d’aquestes estructures ja que, segons Mas, cal tenir “serveis propis de país per poder enfocar les properes eleccions catalanes”.

En el marc de l’acord, Mas també ha anunciat que “es reinicien les converses i negociacions” per aprovar el pressupost de la Generalitat aquest 2015 i ha dit que també es treballarà “per programes de contingut social com el pla d’actuacions contra la pobresa”.

La compareixença de premsa ha arribat després de la cimera al Palau de la Generalitat entre el president, Artur Mas, el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, així com representants de la societat civil com l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI (Associació de Municipis per la Independència). Abans de la reunió, Artur Mas també s’ha reunit amb la cúpula de Convergència Democràtica de Catalunya.