L’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra van recollir durant el mes de desembre més de 200 propostes per escollir la nova paraula en català de l’any 2014. 36 persones van coincidir a proposar el substantiu “estelada” i una comissió formada per membres de la Secció Filològica de l’IEC i investigadors de la UPF l’han seleccionat com a neologisme de l’any.

La coordinadora de l’Observatori de Neologismes de la UPF, Judit Freixa, explica que les paraules candidates a neologisme de l’any havien de complir dos requisits. D’una banda, havien de ser representatives de 2014, així, estelada va competir amb “sobiranista” o “corrupte” com a substantiu. D’altra banda, es va escollir el mot guanyador pensant que pogués formar part del diccionari normatiu, per això es van descartar opcions com “lumbersexual”, per ser una moda passatgera. Així doncs, Freixa assegura que l’elecció d’estelada va ser molt clara.

A partir d’ara, la decisió és de l’Institut d’Estudis Catalans. La Secció Filològica haurà de debatre si s’inclou la definició del nom “estelada”, com a bandera que simbolitza la independència de Catalunya, en les pròximes actualitzacions del diccionari. De fet, “estelada” ja consta en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans però definint el “conjunt dels estels del firmament” o com a adjectiu.

Aquesta ha estat la primera vegada que s’ha escollit el neologisme de l’any de la llengua catalana, però aquesta iniciativa ja existeix en altres llengües, com l’anglès o el castellà. Judit Freixa valora molt positivament l’experiència perquè “és una manera d’acostar la llengua als parlants” i assegura que volen repetir-la de cara a 2015.