El text, que s’ha presentat en el context dels assassinats a ‘Charlie Hebdo’, es mostra contrari a les “expressions de fanatisme violent i extremista” i rebutja “les conductes que pretenen viure entre nosaltres d’esquenes a la nostra cultura”.

Entre altres punts, la declaració insta el plenari a rebujar l’ús del burca i a mostrar-se contrari a estats com Síria o l’Iraq, que “amb els suports i complicitats han facilitat el creixement dels extremismes violents religiosos en el món islàmic”.

Un dels punts de la declaració institucional fa ús del terme “estranger” i el contraposa amb el pronom “nosaltres” en la frase que expressa “la necessitat que els estrangers que vulguin conviure amb nosaltres han d’integrar-se a la cultura de la llibertat i del progrés i adaptar-se i respectar completament els nostres valors democràtics“.

El text fa una defensa dels valors democràtics, rebutja “aquells països que persegueixen els cristians i altres minories religioses” i demana el suport dels governs de la Unió Europea per cooperar en la lluita contra el terrorisme.