Bosch ha anunciat la negativa d’ERC a l’aprovació dels pressupostos, tot afirmant que no s’estan fent bé les coses. “Tot allò que vam pactar amb ells s’està incomplint”. El líder d’Esquerra a l’Ajuntament ha assegurat que no negociarà amb el govern fins que no es porti a terme el trasllat de la Model, l’arribada de l’L9 a la Zona Franca i  la targeta gratuïta per als menors de 16 anys al transport públic.  Bosch ha acusat Barcelona en Comú de “d’incompliments” i “deslleialtats”. “L’any passat vam votar a favor del pressupost, però aquest cop no ho farem”, ha dit.

Al govern municipal li queden poques opcions factibles per poder aprovar els pressupostos. El PP, ja va anunciar  aquest dimarts la seva negativa, tot afirmant que està “als antípodes” del model de ciutat que planteja la proposta de pressupost. La resta de grups de l’oposició encara no han donat el seu “no” definitiu, però tot apunta que serà difícil que el govern d’Ada Colau sumi prou suports per aprovar els pressupostos.

Si la proposta del govern municipal per al pressupost de l’any vinent no supera l’aprovació inicial en la Comissió d’Economia aquest dimarts, un dels escenaris que es dibuixa seria una qüestió de confiança perquè el consistori tingui un nou pressupost. Colau ja va anunciar en una entrevista el ‘Bàsics BTV’ que estava disposada a fer “el màxim” perquè la ciutat tingui un pressupost i que “si cal anar a una qüestió de confiança, s’hi va“. Encara que va afirmar que aquesta fórmula és “l’últim dels recursos”, però si l’oposició no vol dialogar i opta per un “bloqueig” al govern, hi haurà de recórrer.

En l’entrevista a Catalunya Informació, Alfred Bosch, ha afirmat que és mentida que Ada Colau no li quedin més opcions que aprovar els pressupostos a través de la moció. “Té moltes opcions. Pot prorrogar-los o ajornar el debat els pressupostos”. Al seu entendre si Colau opta per la qüestió de confiança, és perquè li convé, ja que és l’única que la pot convocar. “Nosaltres entenem que han optat per la confrontació i per quedar-se en minoria“.

Si s’acaba optant per la qüestió de confiança, el govern haurà de portar el pressupost a votació al plenari vinculat a aquesta figura. Es tracta d’un mecanisme legal que permet a un executiu en minoria aprovar els comptes sense la majoria del ple. Després de la votació en el plenari, s’obre un període de 30 dies en què l’oposició pot plantejar una moció de censura al govern. Si no prospera, passats els 30 dies el pressupost que va tombar el Ple queda aprovat automàticament. L’únic alcalde que ha utilitzat aquesta fórmula anteriorment va ser  Xavier Trias per aprovar els pressupostos de 2014. Bosch ha recordat que en aquell moment Iniciativa per Catalunya, ara integrada a Barcelona en Comú, va ser molt crítica amb la utilització d’aquest procediment.