Diversos col·lectius han aprofitat la inauguració per fer-se sentir amb una forta escridassada conforme anaven arribant les autoritats. L'obertura del nou Sant Pau ha agrupat en un sol espai representants de tots els nivells institucionals: local, català, estatal, europeu i també de l'Església. L'acte ha estat, però, ple de metàfores i comparacions entre la rehabilitació d'aquest complex modernista i el procés polític que viu Catalunya. La ministra i la representant europea han elogiat la feina conjunta a Sant Pau i han fet una crida a mantenir la col·laboració en el futur. Un futur al qual Mas ha demanat que es tingui en compte Catalunya com un aliat d'Europa. VIVIANE REDING, vicepresidenta de la Comissió Europea "Veig aquest edifici una mica com un símbol de l'Europa que estem construint. Necessitem fonaments sòlids i moltes mans." ARTUR MAS, president de la Generalitat "Li demano que es miri Catalunya com un bon aliat per construir l'Europa del futur. Tenim una mentalitat europea, sempre hem defensat Europa." ANA PASTOR, ministra de Foment "Querido president, vamos a seguir colaborando como siempre con vosotros, con las instituciones de Catalunya, porque de esta colaboración salimos beneficiados todos." Al seu torn, l'alcalde ha destacat que amb la restauració, s'ha salvat i posat al dia un recinte que, com ell, va tenir orígens sanitaris. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Això va néixer com una casa de salut. Avui podem dir que les noves instal·lacions es fan servir també per donar respostes a les necessitats de la gent." Després de les visites institucionals d'avui, Sant Pau obrirà ja demà al públic i ho farà durant tres setmanes amb jornades de portes obertes gratuïtes, abans que l'entrada sigui de pagament.

“Tenim una mentalitat europea, sempre hem defensat Europa”, ha sentenciat Mas davant de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding. L’acte d’inauguració de Sant Pau ha unit en un sol espai representants de tots els nivells institucionals. A banda del president de la Generalitat i Reding, hi han assistit també la ministra de Foment, Ana Pastor, l’alcalde, Xavier Trias, i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, entre altres autoritats. Mas ha respost a les crides a la unitat i a la feina conjunta que han defensat Pastor i Reding als discursos amb una petició a la representant europea: “Li demano que es miri Catalunya com un molt bon aliat per construir l’Europa del futur”. El president ho ha dit després d’assegurar que l’evolució de Sant Pau i de Catalunya “són similars”, entre d’altres per “la projecció internacional”.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha comparat el complex modernista amb Europa. “Necessitem fonaments sòlids i moltes mans per fer Europa tan forta com cal per a les noves generacions”, ha dit, després de celebrar la feina conjunta que s’ha fet a Sant Pau. Al seu torn, la ministra Ana Pastor ha posat la rehabilitació de l’obra de Domènech i Muntaner com “la millor carta de presentació de Barcelona, Catalunya i Espanya”. Pastor ha ofert a Mas col·laboració amb les institucions catalanes perquè “en surt beneficiat tothom”.

L’alcalde, Xavier Trias, ha destacat que amb la rehabilitació, Sant Pau s’ha posat al dia i s’han salvat uns edificis “que entre tots els haguéssim destrossat”. “Va néixer com una casa de salut i avui les noves instal·lacions també donen resposta a les necessitats de la gent”, ha dit Trias. L’alcalde ha elogiat el modernisme per “l’admiració del passat i pel futur” i ha assenyalat que l’obra s’ha fet també gràcies a la generositat de la societat civil. Trias ha ressaltat també el paper que, al seu dia, van tenir en el projecte l’exalcalde Joan Clos i l’exconsellera de Salut Marina Geli.

L’acte d’inauguració l’han aprofitat diversos col·lectius per fer-se sentir mentre les autoritats anaven entrant al recinte. A partir d’aquest dimarts, l’antic hospital de Sant Pau s’obrirà al públic amb jornades de portes obertes gratuïtes que s’allargaran durant tres setmanes.