Quan falten tres dies per a la inauguració els operaris encara tenen força feina. De moment el recinte modernista de Sant Pau obrirà amb sis dels 12 pavellons rehabilitats. Seran ocupats per quatre entitats de les Nacions Unides, una d'europea, una altra de la Unesco i per la Casa Àsia. Aquest vessant de coneixement i recerca conviurà amb el nou ús turístic del recinte. La intenció, però, és que no es massifiqui. JORDI BAIGET, administrador de torn de la MIA a l'Hospital de Sant Pau El control es farà limitant les visites diàries a unes 450. L'entrada general costarà vuit euros. Hi haurà diversos descomptes i facilitats d'entrada per als veïns del recinte, això a part dels descomptes habituals per a joves o jubilats. A més, també hi haurà set dies l'any de portes obertes. Amb aquestes mesures, els responsables de Sant Pau esperen donar resposta als temors del veïns pel tancament del recinte. De moment hi haurà tres setmanes d'entrada lliure. La intenció és anar obrint més pavellons a mesura que hi hagi més institucions interessades. Dels 12 que hi ha, dos se n'estan rehabilitant i quatre queden pendents de reformar-se. El pressupost de la rehabilitació de tot el recinte és de 107 milions d'euros, en els quatre anys d'obres ja se n'han gastat 72, la majoria aportats per la Molt Il·lustre Administració, la fundació que es fa càrrec de l'Hospital de Sant Pau des de l'any 1401.

Una de les obres més importants de Lluís Domènech i Montaner s’obre a partir de dimarts que ve a la ciutat i es presenta com una nova oferta turística de la ruta del modernisme. Després d’anys en obres s’han rehabilitat sis pavellons i ara ja són set organismes internacionals que han instal·lat la seva seu en aquest espai. Són ONU-Hàbitat, la Casa Àsia, l’Institut Forestal Europeu, l’Organització Mundial de la Salut, la Universitat de Nacions Unides, la Xarxa Global d’Universitats per a la Innovació i l’Aliança d’Operadors Mundials de l’Aigua.

Hi haurà visites gratuïtes set cops l’any

Per accedir al recinte s’haurà de pagar, tot i que s’han creat diverses tarifes, descomptes especials i jornades de portes obertes. La direcció organitzarà set jornades de portes obertes l’any, coincidint amb festes com la Mercè, Santa Eulàlia i Sant Jordi, entre d’altres. La inauguració oficial de la restauració serà el pròxim 24 de febrer. Just l’endemà, des del 25 de febrer i fins al 16 març, l’organització ha previst jornada de portes obertes per a tothom. Després d’aquestes tres setmanes l’entrada ja serà de pagament amb algunes excepcions. Els veïns afectats pel Pla d’usos del recinte tindran accés gratuït sempre que ho vulguin. Mentre que els veïns del Guinardó, el Clot, la Sagrada Família i el Camp de l’Arpa podran entrar totes les vegades que vulguin adquirint un carnet que el costarà cinc euros l’any. Els visitants podran passejar-se per tot el recinte excepte els pavellons ocupats per les institucions. Amb aquestes mesures la fundació Molt Il·lustrissima Administració (MIA) espera acontentar els veïns que es queixaven del tancament del recinte. Des de la direcció es volen limitar les visites a un màxim de 120.000 persones l’any per no saturar l’espai de turistes.

Obres pendents

Al 2009 van engegar les obres de restauració al recinte perquè els pavellons estaven molt deteriorats. S’ha reforçat l’estructura dels fonaments i s’ha retornat als orígens de com s’havia projectat l’obra de Domènech i Montaner. En total la reforma ha costat 72 milions d’euros. Ara segueixen en obres dos pavellons i n’hi ha quatre més que estan pendents de restaurar, tot i que no hi ha dates. D’entrada, es busquen quatre o cinc organismes més que vulguin instal·lar-se al recinte i després els recursos econòmics per començar l’obra. El que sí s’ha projectat és un pla especial per veure què fer amb la resta de pavellons que no estan catalogats i que alguns podrien anar a terra. Hi haurà una àrea verda i es construirà el nou Institut de Recerca al carrer de Sant Quintí i que englobarà tots els centres d’investigació que hi ha dispersos al recinte modernista. Les obres començaran en el termini de dos anys.